Evenimentul Zilei > Actualitate > Brexit și eurodeputații. Ratificarea unui acord Londra-Bruxelles, o „mascaradă”
Brexit și eurodeputații. Ratificarea unui acord Londra-Bruxelles, o „mascaradă”

Brexit și eurodeputații. Ratificarea unui acord Londra-Bruxelles, o „mascaradă”

Parlamentul European refuză să „plătească prețul jocului premierului britanic Boris Johnson”.

Pe măsură ce se apropie sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit și negocierile dintre Londra și Bruxelles continuă, Parlamentul European își ridică vocea.

Mai mulți deputați europeni spun că refuză să se preteze la „o mascaradă” pentru ratificarea posibilului acord post-Brexit între Regatul Unit și Uniunea Europeană. și solicită timp pentru a-l examina și a-l aproba, scrie Capital.

„Avem nevoie de un text. În caz contrar, ratificarea și controlul democratic al Parlamentului European vor fi o farsă”, a scris pe Twitter Bernd Lange (S&D, socialiști și democrați), președintele comitetului pentru comerț internațional.

„Jocul lui Boris Johnson ne-a adus unde suntem astăzi. Nu vom plăti prețul!”, a adăugat el. „Nu vom fi mulțumiți doar cu aprobarea. Trebuie să ne facem munca”, a avertizat deja germanul Manfred Weber, președintele grupului PPE (dreapta).

Mai sunt mai puțin de 40 de zile până la 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziție post Brexit, după care Marea Britanie – care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie – va înceta să aplice standardele europene.

Europenii au considerat întotdeauna sfârșitul lunii octombrie drept termenul limită după care nu mai era posibil ca Parlamentul să ratifice un posibil text în formă bună.

Un acord comercial ar trebui teoretic dezbătut în mai multe comisii, înainte de a fi supus la vot în plen, după un proces lung și complex.

„Nu va fi un proces de revizuire serios, așa cum am făcut pentru toate celelalte acorduri comerciale”, a declarat Bernd Lange.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE