Imunizarea în masă a populaţiei elveţiene cu ajutorul unui vaccin creat împotriva noului coronavirus ar putea să înceapă în luna octombrie, a anunţat imunologul Martin Bachmann, conform Agerpres.

El a declarat că a realizat deja cu succes mai multe teste pe şoareci. Cercetătorul elveţian a folosit secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, pe care experţii din China au publicat-o în luna ianuarie, pentru a izola anumite proteine ce permit virusului să se ataşeze de celulele umane.

Apoi, a folosit acea secvenţă genetică pentru a construi un tip de virus „fals”, care nu îi îmbolnăveşte pe oameni, dar care declanşează o reacţie imunitară ce permite organismului uman să se apere de adevăratul virus (SARS-CoV-2).

Informația a fost confirnmată de Agenţia Elveţiană pentru Produse Terapeutice, Swissmedic, care a precizat că poartă discuţii în acest sens cu mai mulţi oameni de ştiinţă, inclusiv cu Martin Bachmann, care lucrează la Spitalul Universitar din Berna.

„Acest calendar este extrem de optimist, dar nu este complet exagerat”, a declarat Lukas Jaggi, purtător de cuvânt al Swissmedic.

Purtătorul de cuvânt a precizat că avizarea noului vaccin se va face în câteva săptămâni, din cauza pandemiei, iar nu în câteva luni, așa cum s-ar fi întâmplat în mod obișnuit. Dacă noul vaccin va îndeplini criteriile cerute, decizia de aprobare ar putea fi luată înainte de încheierea anului, a precizat el.