Evenimentul Zilei > Actualitate > Prețul petrolului american a devenit negativ pentru prima dată în istorie
Prețul petrolului american a devenit negativ pentru prima dată în istorie

Prețul petrolului american a devenit negativ pentru prima dată în istorie

Scădere istorică în SUA. Prețul unui baril de petrol a ajuns să valoreze sub 0 dolari. Nu s-a mai întâlnit așa ceva.

Deși a fost anticipată o astfel de scădere bruscă, nimeni nu s-ar fi așteptat ca în cele din urmă, prețul unui baril de petrol să scadă sub zero dolari, scrie Digi24.

La momentul actual, un baril valorează -7 dolari.

Totul se întâmplă contextul pandemiei de Coronavirus. În condițiile în care cererea s-a prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus, iar producătorii de combustibil au rămas fără spațiu de stocare, pentru a vinde rezervele imense acumulate în ultimele luni, au fost nevoiți să scadă prețul incredibil de mult.

Inițial prețul a scăzut brusc la 0,10 dolari per baril, asta însemnând o scădere de 98%, moment în care oamenii au estimat că cererea va crește la loc, având în vedere prețul foarte mic, dar nu a fost așa. Scăderea continuă și în prezent, când prețul este deja de -7 dolari.

West Texas Intermediate (WTE), referința pentru SUA, a pierdut peste 98%, luni, cazând la nivelul de sub 1 dolar per baril, în condițiile în care există avertismente că spațiile de stocare vor fi pline în câteva săptămâni.

Carantina generalizată impusă în majoritatea economiilor lumii a micșorat masiv cererea de petrol, industria confruntându-se cu o criză majoră. Posibilitatea pentru prețuri negative în Statele Unite crește semnificativ, în aceste condiții, producătorii putând să plătească comercianții pentru a le lua petrolul și să evite, în acest fel, închiderea sondelor înaintea rivalilor lor.