Declarații Iohannis:

„Am finalizat o întâlnire cu premierul Orban și mai mulți miniștri. Am evaluat câteva teme foarte importante

Iată ce deciziile vom lua:

Școlile

O introducere. Acum, activitatea fizică e suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem continua, având în vedere că pe 12 iunie se termină anul școlar.

Epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că e cazul să ne relaxăm, că epidemia va dispărea. Nu e așa, din păcate.

Ieri am avut peste 400 de noi cazuri de infecții, azi peste 300. Nu putem vorbi de o încetinire a epidemiei.

Dar trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Există riscul major să ducă boala școala și riscul să ducă boala acasă.

Am dorit să știm ce fac alte țări. Sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile, în altele situația e în evaluare.

Acolo unde experimental școlile au fost deschise, într-o provincie din Franța, zeci de elevi au fost testați pozitiv, câțiva profesori au ajuns la Terapie Intensivă.

S-a decis azi ca pentru majoritatea elevilor în acest an școlar, școlile și universitățile și grădinițele nu se vor redeschide.

Elevul nu se va întoarce fizic. Până pe 12 iunie continuă formele de învățământ la distanță. Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum, se mai poate face și o evaluarea suplimentară.

Sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele a VIII-a a XII-a vor putea reveni la școala după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație normele de distanțarea pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate însă cu respectarea unor reguli stricte de distanțare. Se va măsura temperatura, se va face intrarea pe o parte se va ieși pe altă parte și alte reguli de distanțare socială.

Începând de astăzi prin ordonanță militară se schimbă intervalul pentru persoanele de peste 65 de ani. Astfel, persoanele peste 65 vor putea ieși dimineața de la 7 la 11 și seara de la ora 19 la 22. Când vor putea ieși din casă fie pentru cumpărături, fie pentru mișcare în jurul blocului.”