Evenimentul Zilei > Social > Breaking News. Capitala, în scenariul roșu? 777 de cazuri noi. Școlile s-ar putea închide
Breaking News. Capitala, în scenariul roșu? 777 de cazuri noi. Școlile s-ar putea închide

Breaking News. Capitala, în scenariul roșu? 777 de cazuri noi. Școlile s-ar putea închide

Ultimele date publicate de Grupul pentru Comunicare Strategică arată clar: matematic, rata de transmitere a depășit pragul critic, așa că școlile ar putea să se închidă. Dar există două motive de speranță, primul că modalitatea de calcul a fost modificată, al doilea că prefectul a spus clar că suspendarea cursurilor nu se va face în prima zi de depășire a ratei de incidență de 3 la mie.

Cu cele 777 de cazuri noi în București, școlile ar putea să se închidă.

Dar prefectul de București a precizat, cu câteva zile în urmă, că suspendarea cursurilor școlare nu se va face imediat după depășirea pragului de transmitere de 3 la mie.

Potrivit GCS, până astăzi, 14 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

125.009 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.013 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

GCS nu a dat publicității și rata de incidență a infectărilor cu SARS-CoV-2. „Având în vedere prevederile art. 4, alin. 2 și 4 din anexa nr. 2 la H.G. nr. 856 din 14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, incidența cazurilor la 14 zile pentru județe și Municipiul București este în curs de actualizare și va fi comunicată ulterior, imediat cum vom primi aceste date”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Amănuntul care ne-ar putea salva

Cu toate că numărul de cazuri a crescut îngrijorător în București, modalitatea de calcul a ratei de transmitere a SARS-CoV-2 a fost modificată, astfel încât focarele din spitale sau azile de bătrâni nu vor mai fi luate în calcul pentru stabilirea incidenței infectărilor.

Mai mult, la începutul săptămânii, prefectul de București a precizat că, doar dacă care rata de incidență cumulată va depăși mai multe zile la rând nivelul de 3 la mie, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se va reuni și va adopta măsurile ce se impun.

La rândul său, Monica Anisie, ministrul Educației, a precizat, după întâlnirea pe care a avut-o la Prefectura Municipiului București că nu se impune trecerea școlilor în scenariul roșu deoarece se raporteză la datele furnizate de GCS.

Bâlbele autorităților

În urmă cu două zile, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) arăta, în raportul privind situaţia infectărilor cu noul coronavirus în săptămâna 5-11 octombrie, că rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a ajuns, în București, de 3,11 la mia de locuitori. Conform raportului INSP, Bucureştiul este singurul oraş din ţară care a depăşit această rată a infectărilor.

Pe de altă parte, Grupul de Comunicare Strategică anunța luni că rata infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este de 2,66 în București. Acest indice este raportat la o populație de 2.151.665 de locuitori.