Evenimentul Zilei > International > Brazilia: Sute de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintei Dilma Rousseff
Brazilia: Sute de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintei Dilma Rousseff

Brazilia: Sute de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintei Dilma Rousseff

Aproape 900.000 de brazilieni au ieșit duminică în stradă pentru a cere demisia președintei Dilma Rousseff. Aceştia sunt nemulțumiți de corupție și de situația economică dificilă a țării, relatează AFP.

Potrivit poliției, cel puțin 866.000 de persoane îmbrăcate în verde și galben au defilat pașnic în întreaga țară. Organizatorii — mișcări cetățenești de dreapta susținute de un partid de opoziție — susţin că au fost două milioane de participanţi, dintre care un milion numai la Sao Paolo. Protestele au fost desfășurate în peste 100 de orașe, relatează Agerpres.

Guvernul a declarat că manifestațiile s-au derulat în cadru democratic.
Manifestanții anti-guvern au cerut demisia sau destituirea președintei Rousseff şi au criticat corupția dezvăluită într-un scandal politico-financiar care a costat peste 2 miliarde de dolari gigantul petrolier de stat Petrobras.

La Rio de Janeiro, demonstranții au afișat pancarte prin care cereau ca actuala președintă și fostul șef de stat Luiz Inacio Lula da Silva să fie trimiși la închisoare. Rousseff a convocat o ședință de criză cu miniștrii săi cei mai apropiați.

Rousseff a câștigat din nou alegerile în octombrie anul trecut cu 51% din voturi, iar al doilea său mandat a început în ianuarie. Totuși, în ultimele luni popularitatea sa a avut de suferit din cauza unui uriaș scandal de corupție care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras și care a dus la arestarea câtorva foști oficiali din partidul său.