Brazilia: 26 de submarine pentru protejarea rezervelor de petrol

Brazilia: 26 de submarine pentru protejarea rezervelor de petrol

Brazilia plănuieşte să se doteze cu şase submarine cu propulsie nucleară şi cu alte 20 cu propulsie convenţională până în anul 2047. Flota de submarine va avea rolul de a proteja imensele rezerve de petrol din apele adânci, scrie cotidianul Estado din Sao Paolo, citat de AFP.

Preţul estimat al unui submarin cu propulsie nucleară este de 550 milioane de euro. Din cele 20 de submarine clasice, 15 vor fi noi şi cinci, modernizate. Marina braziliană va dispune astfel de cea mai mare forţă de descurajare de pe continentul sud-american, subliniază cotidianul menţionat, citat de Agerpres.

Cinci submarine, dintre care unul cu propulsie nucleară, au fost deja achiziţionate de Brazilia, în cadrul programului de dezvoltare a submarinelor, semnat cu Franţa în 2009. Primul submarin atomic va costa două miliarde de euro, din cuza transferului de tehnologie de la şantierul naval francez DCNS. Celelalte vor avea doar costul construcţiei pe noul şantier de la Itaguai, pe coasta Rio de Janeiro.

Submarinul nuclear urmează să fie livrat la sfârşitul anului 2021. Costul total al programului de dezvoltare a submarinelor se ridică la 6,8 miliarde de dolari şi cuprinde un vast transfer de tehnologie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amiralul Julio Moura Neto a declarat cotidianului Estado de Sao Paolo că această forţă va fi de"descurajare", ţinând seama de "necesitatea securităţii maritime, pentru protejarea rezervelor de petrol". El a amintit că Brazilia are coaste în lungime de 8 500 km şi că 90% din petrolul brazilian este extras din mare.