Evenimentul Zilei > Actualitate > Brașov. Urșii ieșiți din păduri vor fi anihilați de jandarmi
Brașov. Urșii ieșiți din păduri vor fi anihilați de jandarmi

Brașov. Urșii ieșiți din păduri vor fi anihilați de jandarmi

Haosul din legislația românească, în materie de intervenție în cazul în care un urs își face apariția, a fost rezolvat de autoritățile din Brașov.

Un protocol încheiat între principalele instituții cu atribuții pe ordine publică și sănătatea populație din Brașov prevede că prima instituție care trebuie să intervină în aceste cazuri să fie Jandarmeria Brașov.

Potrivit acestui protocol, jandarmii intervin primii și evaluează situația, după care iau măsurile legale care pot ajunge până la împușcarea ursului dacă acesta devine violent. Ion Zaharia, purtătorul de cuvând al Jandarmeriei Brașov susține că militarii evaluează riscul. ”Această procedură stabileşte anumite niveluri de risc şi, în funcţie de nivelurile de risc stabilite, se iau şi măsurile şi acţionează şi celelalte instituţii care au atribuţiuni. Jandarmeria este prima la faţa locului, gestionează această situaţie pentru faptul că prima oară apelul la 112 este direcţionat la Jandarmerie, iar noi suplimentăm efectivele, izolăm zona respectivă”, a spus Zaharia.

Potrivit aceluiași protocol, după intervenția jandarmilor, aceștia solicită prezența la fața locului a unui medic veterinar care va acționa în funcție de situația din teren.

În ultimele zile, mai multe persoane au reclamat că pe pârtiile de schi din Predeal sau Poiana Brașov, urșii s-au apropiat foarte mult de turiști.

La mijlocul lunii noiembrie 2019, un urs masiv a pătruns pe Drumul Județean 13A, din Harghita și a fost lovit de un autoturism care circula regulamentar. La acel moment autoritățile au lăsat ursul rănit mai bine de 18 ore pe șosea, acestea neștiind cine trebuie să acționeze. Incidentul a avut loc în localitatea Praid, pe drumul județean 13A. După ce au evaluat starea persoanelor din mașină, polițiștii au găsit ursul care agoniza, având membrele fracturate. În cursul nopții, la fața locului a ajuns și un medic veterinar care a concluzionat că animalul a suferit răni grave și că trebuie eutanasiat, fapt ce s-a produs după mai bine de 18 ore. După incident, ministrul de Interne, Marcel Vela l-a demis pe prefectul de Harghita.