Un proces început în anul 2013 i-a dus de la extaz la agonie pe o parte dintre cei care au fost judecați.

Este vorba de șase botoșăneni, beneficiari ai unor programe derulate prin fosta Agenție de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), actuala Agenţie pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Aceștia au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava pentru fapte de corupție. 

Cel puțin trei dintre inculpați, respectiv Dan Popovici, Daniel Buliga și Luminița Maria Agheorghiesei au fost achitați de judecătorii de la Tribunalul Botoșani, în urmă cu doi ani de zile. Magistrații botoșăneni au reținut, la momentul respectiv, cheltuielile de judecată în sarcina statului și au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor celor trei, scrie botosaneanul.ro.

Procurorii DNA au făcut apel la Curtea de Apel Suceava, iar sentința a fost modificată aproape total. Fiecare inculpat a primit câte o condamnare la închisoare cu suspendare. Mai mult decât atât, li s-a impus să achite contravaloarea unor servicii prestate cu bani europeni, de la decontarea serviciilor de consultanţă în vederea implementării proiectului, la decontarea serviciilor pentru întocmirea proiectului tehnic sau decontarea achiziţiei de maşini transport animale vii şi maşini frigorifice, mai scrie sursa citată.

 Aceste servicii însumate ajungeau la suma de 6,6 milioane de lei și urmau să fie achitate în cinci tranșe de toți inculpații din dosar, adică şase la număr, însă doar trei dintre ei fac obiectul unui nou proces deschis la Tribunalul Botoşani.

 Cei trei, respectiv Dan Popovici, Daniel Buliga și Luminița Maria Agheorghiesei au iniţiat o acţiune la instanţa botoşăneană prin care încearcă să scape de plata prejudiciului, motivat de faptul că nu au sumele necesare pentru achitarea acestuia și o eventuală confiscare a bunurilor asupra cărora există măsură asiguratorie instituită, înseamnă că ei și familiile lor pot ajunge pe drumuri, mai scrie botosaneanul.ro.

În baza acestor probe și a anchetelor sociale efectuate la domiciliile celor trei, judecătorii de la Tribunalul Botoșani au rămas să se pronunțe în cursul zilei de marți.