Editura Evenimentul si Capital

Botez la Vitezda | RELIGIE

Autor: | | 1 Comentarii | 262 Vizualizari

„Voiești să te faci sănătos?” În urechile bolnavului întrebarea sună a zeflemea. Ce căutau acolo sutele de năpăstuiți? Nu sănătatea? L-ar repezi pe Străinul ăsta, care fie e prost, fie e obraznic, fie... Treizeci și opt de ani de suferință îi șlefuiseră însă paraliticului orice colțoșenie.

Așa că răspunde blând: „Doamne, nu am om să mă arunce în scăldătoare când se tulbură apa; că, până vin eu, altul se coboară înaintea mea.” Atunci, Străinul continuă vorbele ce par fără șir și poruncește: „Scoală- te, ia-ți patul tău și umblă!” Paraliticul se uită lung în ochii aceia care îl fixează, străpungându-l până în inimă. Până la sămânța aceea de nădejde care stătea cuibărită aici de zeci de ani și refuza să se usuce. Toate așteptările, toate visurile sale de decenii i se petrec prin fața ochilor minții, toate iubirile și trădările, toate faptele bune și păcatele, copilăria, tinerețea, chinurile bolii și singurătatea... Acea singurătate cumplită care făcea să fie mai nenorocit decât toți cei de acolo. Iar în mintea lui încep să se învârtejească întrebări tulburi despre rosturi și meniri, despre viață, moarte, mântuire... Întrebarea Străinului („Voiești să te faci sănătos?”), departe de a fi ineptă, declanșează în sărmanul uitat de ani în pridvorul disperaților, asemenea unui catalizator sufletesc, un uriaș proces de introspecție, făcându-l să se prăbușescă până în străfundurile ființei sale. Mai jos decât coborâse un om vreodată: în iadul personal! Iar „Scoală- te!” este mâna izbăvitoare care îl scoate pe înecat de păr la suprafață. La aceeași poruncă „Scoală-te” se reîntorc din morți și feciorul văduvei din Nain sau fiica lui Iair. Minunea se petrece. Omul simte cum vlaga începe să-i circule iarăși prin membrele inerte, prin trupul neputincios. Un stârv se întoarce la viață. Și cu atâta vigoare încât, nu doar că poate umbla, dar este capabil să își ia în spinare și patul de lemn greu în care zăcuse decenii, ca să-l ducă până acasă.

Un om a fost coborât la iad și apoi înviat... Ce s-a petrecut în pridvorul de la Vitezda, acum două mii de ani, nu este altceva decât un Botez.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: religie, nain, botezStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI