Navalnîi susține că motivul este reprezentat de protestele faţă de excluderea unor candidaţi ai opoziţiei de la alegerile locale, potrivit Agenției France Presse şi Reuters.

Militantul rus a postat pe contul său de Instagram un mesaj video în care povestește că a  fost arestat lângă casă, chiar când ieşea să facă jogging, fiind adus la un comisariat de poliţie.

„Au dreptate cei care spun că sportul nu e întotdeauna bun pentru sănătate”, a comentat ironic Navalnîi.

Aleksei Navalnîi şi-a reluat, marți, apelul către cetăţeni să iasă în stradă sâmbătă pentru a protesta împotriva excluderii unor candidaţi ai opoziţiei de la scrutinul pentru parlamentul Moscovei. Aproape 20.000 de oameni au protestat, sâmbăta trecută,  în capitala rusă împotriva deciziei autorităţilor electorale.

Înregistrarea acestor candidaţi, dintre care mai mulţi aliaţi ai lui Navalnîi, a fost respinsă oficial din cauza unor nereguli în ce priveşte colectarea semnăturilor necesare în vederea participării la alegeri. Candidaţii respinşi au contestat însă existenţa unor nereguli.

Pe 8 septembrie la alegerile locale şi regionale, moscoviții sunt chemați la vot pentru a reînnoi mandatul de cinci ani al celor 45 de deputaţi ai parlamentului local, responsabil de validarea deciziilor primarului Serghei Sobianin, fidel lui Putin. Opoziţia s-a mobilizat puternic pentru acest scrutin, sperând să obţină un cuvânt de spus în gestionarea bugetului uriaş al Moscovei.

Opoziţia se bazează totodată pe nemulţumirea în creştere a ruşilor pe fondul scăderii veniturilor şi al stagnării economice. Câţiva candidaţi ai puterii, în ultimele luni, au pierdut alegerile regionale în beneficiul comuniştilor şi naţionaliştilor, în timp ce partidul de guvernământ Rusia Unită înregistrează cele mai scăzute scoruri într-un deceniu.

Opoziţia democratică rusă consideră, în acest context, alegerile locale drept un prim pas spre creşterea controlului în Duma de stat (camera inferioară a legislativului) pentru următoarele alegeri legislative, din 2021.