Negocierile dintre cei doi au dus la tergiversarea strângerii semnăturilor pentru moțiunea de cenzură. Liderul Pro România a recunoscut public că are discuții cu premierul, iar când s-a decis să semneze alături de Opoziție a anunțat că nu au ajuns la consens.

Ponta s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă la Neptun, înainte de ieșirea ALDE de la guvernare și i-a propus de atunci acest troc, însă imediat după aceea s-au certat.

Respingerea Rovanei Plumb a avut ca motiv și prejudecata potrivit căreia statele din Europa de Est sunt considerate cele mai corupte și folosite mereu ca exemplu negativ.

Comisarii propuși de România și Ungaria au fost respinși în condițiile în care propunerea Franței pentru comisar european, Sylvie Goulard, a fost dovedită că a făcut angajări fictive pe banii PE.

Propunerea Belgiei pentru postul de comisar pe Justiție, Didier Reynders, este anchetată pentru corupție și spălare de bani.

Reacția liderului Pro România a venit printr-o postare pe FB: ″În luna august i-am propus Vioricăi Dăncilă să o susţinem toţi pe Corina Creţu pentru un nou mandat de comisar european – cu şanse majore de a avea un portofoliu foarte bun şi funcţia de vicepreşedinte (dat fiind experienţa deja acumulată în primul mandat)! Sau, eventual, pe Ramona Mănescu (pe atunci membru ALDE). Am fost refuzat şi a mers mai departe cu Rovana Plumb – o propunere, iată, fără succes! Azi îi propun public din nou să o nominalizeze pe Corina, sau Ramona, sau Luminiţa Odobescu! Cât mai rapid!”

În privința cererii sale invocată de lideri PSD, acesta a spus: “E fake news dat de PSD. Nu am ce să negociez cu doamna Dăncilă. Eu încerc să conving parlamentari PSD să voteze moţiunea de cenzură”, a spus Ponta la B1 TV.