Primii care s-au revoltat sunt judecătorii Curții de Apel Ploiești. Magistrații de aici au dat în judecată Curtea condusă de judecătoarea Andra Corina Botez, precum și Colegiul de conducere al CA pentru că au fost incluși în completele specializate fără să se țină cont de faptul că au alte specializări și nu dețin experiența necesară în judecarea unor asemenea cauze, notează luju.ro.

„Noi, judecătorii, avem o cu totul altă specializare, nu avem experiența necesară în judecarea cauzelor, nu am participat în ultimii ani la seminarii sau cursuri de pregătire profesională în domeniu. Curtea de Apel Ploiești creează un precedent instituțional, nereglementat de către legiuitor”, se arată în documentele publicate de Lumea justiției.

Judecătorii se plâng de faptul că au fost repartizați în complete specializate pe litigii de muncă și asigurări sociale, fiind mutați de la o secție la alta, dar fără să fie degrevați de vreo activitate din cadrul „secțiilor de bază” din care fac parte. În plus, magistrații reclamă și faptul că nu s-a stabilit exact un prag al complexității pe completele nou înființate. Toate acestea au condus la „împovărarea activității, la scăderea calității actului de justiție, precum și la diminuarea încrederii justițiabililor în actul de justiție”.

Un număr de 11 judecători ai Curții de Apel Ploiești au formulat o acțiune la Tribunalul Argeș, acolo unde deja s-a constituit dosarul nr. 4091/109/2019, care are ca obiect „suspendare executare act administrativ”. Magistrații care s-au revoltat sunt Ioana Stoenac-Cîrstea (vicepreședinte al Curții de Apel Ploiești), Irina Botnaru, Luminița Enescu, Ileana Ivănescu, Geanina Firiceanu, Mirela Malita, Robert Marin, Teodor Nițu, Ionel Stănescu, Aida-Liliana Stan, Roxana-Ana Tudose (judecători în cadrul CA Ploiești).