Evenimentul Zilei > International > Ziceau că România e coruptă? Să vedeți ce au descoperit procurorii spanioli!
Ziceau că România e coruptă? Să vedeți ce au descoperit procurorii spanioli!

Ziceau că România e coruptă? Să vedeți ce au descoperit procurorii spanioli!

O anchetă judiciară denumită Operation Kitchen (Operațiunea Bucătărie) a devenit o nouă bombă cu ceas pentru Partidul Popular conservator (PP) din Spania.

Un judecător al Înaltei Curți a Spaniei, Audiencia Nacional, a demarat o anchetă cu privire la o presupusă operațiune de spionaj concepută în cadrul Ministerului de Interne sub guvernul PP al lui Mariano Rajoy unde este vizat fostul trezorier al partidului. Luis Bárcenas.

Bárcenas a fost o figură cheie într-un scandal de lungă durată şi i se aduc acuzații cu privire la donații ilegale de la companii și bonusuri în numerar – pe sub masa – pentru oficiali de top ai partidului.

La începutul anului 2013  s-a dezvăluit despre existența unor registre importante, cunoscute sub numele de Los papeles de Bárcenas – un sistem de contabilitate paralel pentru fondurile partidului nedeclarate. Fostul trezorier a fost, de asemenea, găsit cu milioane de euro în conturi bancare elvețiene

Cazul Bárcenas a făcut parte dintr-un scandal și mai amplu, cunoscut sub numele de cazul Gürtel, care a implicat fraude și spălare de bani. Zeci de oameni au fost condamnați în mai 2018, iar reacţiile publice au ajutat să deschidă calea pentru un vot de încredere reușit împotriva lui Rajoy condus de Pedro Sánchez din Partidul Socialist (PSOE).

Şeful poliţiei ar fi condus o reţea de spionj

Una dintre persoanele importante care s-ar fi ocupat cu această operațiune a fost șeful poliției José Manuel Villarejo (acum pensionat), care a fost ținut în custodie preventivă din noiembrie 2017 ca parte a unei alte investigații. Villarejo se crede că a condus o rețea de spionaj care acoperă ani buni de înregistrări ale apelurilor telefonice și alte abuzuri asupra  vieților private împotriva a zeci de politicieni, lideri, oameni de afaceri, judecători și jurnaliști.

Există dovezi că Villarejo și un alt șef de poliție pe nume Enrique García Castaño au fost însărcinați să fure de la Bárcenas „material care ar putea compromite înalți oficiali ai PP”. Operațiunea a continuat între 2013 și 2015.

Anchetatorii cred că suspecții l-au contactat pe Sergio Ríos, un polițist care lucra atunci ca șofer pentru familia Bárcenas și l-au convins să coopereze cu operațiunea sub acoperire.

Procurorii anticorupție, vinerea trecută, au vizat  pe fostul ministru de interne Jorge Fernández Díaz, fostul ministru al apărării și fostul secretar general al PP María Dolores de Cospedal cu soțul acestuia din urmă, Ignacio López del Hierro.

Într-un document de 52 de pagini pe care EL PAÍS l-a văzut, procurorii au discutat despre înregistrările audio realizate de Villarejo în care fostul șef de poliție este audiat vorbind cu Cospedal și López del Hierro „acceptând să îndeplinească sarcini plătite cu Fonduri de la PP”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: