Evenimentul Zilei > Actualitate > Bolile de inimă fac ravagii în România
Bolile de inimă fac ravagii în România

Bolile de inimă fac ravagii în România

Medicii cardiologi spun că ne aflăm pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte afecţiunile cardiovasculare. 60% din decese, cauzate de aceste boli

Românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. Nivelul de trai, grijile dar mai ales stilul de viaţă sunt traduse într-un raport al Societăţii Române de Cardiologie care spune că 60% din decesele din România sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cu 12% mai mult decât media europeană. Potrivit medicilor, prezenţi recent la Conferinţa Naţională de Cardiologie de la Sibiu, incindenţa bolilor cardiovasculare a crescut foarte mult în ultimii 10-15 ani. Totodată, medicii se plâng de faptul că, în prezent, nu există un program naţional de prevenţie a acestor afecţiuni severe

Fumatul, una dintre cauze

„Insuficienţa cardiacă e o boală foarte severă care omoară foarte mulţi oameni. De 10-15 ani e mai severă decât foarte multe forme de cancer. Nu există practic o percepţie a populaţiei generale legată de severitatea insuficienţei cardiace. Insuficienţa cardiacă este ceva foarte comun. Nu înţeleg că trebuie să se prezinte repede la doctor”, spune dr. Ovidiu Chioncel, medic primar la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, principalele cauze care conduc la bolile cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, fumatul, lipsa de mâncare, sedentarismul sau obezitatea.

Pe de altă parte „în alte țări, Danemarca sau Franţa, mortalitatea prin boli cardiovasculare a scăzut sub nivelul de mortalitate prin cancer, care este undeva la 30-35%. Deci au fost făcute progrese foarte mari în ţările care au înţeles că o naţiune este puternică dacă este sănătoasă şi bine educată”, spune dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că Europa se va confrunta până în anul 2030 cu o „epidemie” de obezitate. Previziunile au fost anunțate în cadrul unui congres european pe tema obezității desfășurat la Praga.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: