Boicotul Jocurilor Olimpice de la Beijing continuă. Japonia se alătură celorlalte state

Boicotul Jocurilor Olimpice de la Beijing continuă. Japonia se alătură celorlalte state Sursa: arhiva EVZ

Japonia se va alătura boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din China, o mișcare care ar putea să-i enerveze pe chinezi, fiind cel mai mare partener comercial al Japoniei.

Japonia este de partea Statelor Unite. Hirokazu Matsuno, secretarul șef al cabinetului, a anunțat decizia de a nu trimite miniștri la Jocurile Olimpice de la Beijing, dar a evitat să numească această decizie un boicot.

„Credem că este important ca libertatea, respectul pentru drepturile fundamentale ale omului și statul de drept să fie garantate și în China”, a spus Matsuno. „Ne-am gândit mult timp cu privire la răspunsul nostru privind Jocurile Olimpice de la Beijing.” El a adăugat: „Nu folosim un anumit termen pentru a descrie modul în care participăm”.

Japonia o va trimite pe Seiko Hashimoto, un politician și fost olimpic care a fost președinte al comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, la Jocurile de la Beijing, care încep pe 4 februarie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite și-au anunțat boicotul diplomatic în semn de protest față de lagărele de muncă și abuzurile drepturilor omului ale minorității uigure din regiunea Xinjiang. Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă au anunțat că se vor alătura boicotului, dar Franța și Coreea de Sud au spus că nu sunt de acord cu această acțiune, potrivit Times.

China a răspuns destul de agresiv în privința acestui boicot, acuzând țările că „folosesc Jocurile Olimpice pentru manipulare politică”. Un purtător de cuvânt al guvernului a adăugat că la Jocurile Olimpice, China nu a invitat încă Australia și SUA și că nimeni nu este așteptat să vină din partea celor două țări.

Japonia este pe o pojghiță de gheață

Japonia are o situație diplomatică destul de dificilă în acest context. Deși se bazează foarte mult pe protecția forțelor militare americane staționate în Japonia, mai ales împotriva amenințării venite din partea Chinei, este destul de precaută în a provoca inutil Beijingul.

O delegație de parlamentari a făcut lobby pentru Fumio Kishida, prim-ministru al Japoniei, luna aceasta pentru a-l îndemna să se alăture boicotului diplomatic. Kishida a spus că dorește „să ia în considerare toate circumstanțele” înainte de a lua o decizie.

China a trimis doar un viceministru al sportului la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, restricționând călătoriile în străinătate pentru toți cetățenii din cauza pandemiei.