China întâmpină dificultăți și cere ajutorul unui vechi prieten. Ce se va întâmpla cu Jocurile Olimpice de iarnă
- Ștefan Dumitru
- 16 decembrie 2021, 13:59
Pretinsa neutralitate a Comitetului Olimpic Internațional a oferit acoperire pentru Beijing, care oferă, în schimb, audiențe și finanțare. Când liderii chinezi au fost supuși presiunii să răspundă la întrebări despre sănătatea și locul unde se află Peng Shuai, starul chinez al tenisului, și-au schimbat discursul.
Interesele din spatele Comitetului Olimpic Internațional
Toți i-au cerut lui Peng să participe la un apel video cu membrii Comitetului Olimpic Internațional, o organizație globală care timp de mai mulți ani a închis ochii la recordul Beijingului în domeniul drepturilor omului. Cei din comitet nu au întrebat-o dacă a fost agresată sexual de un fost lider al Partidului Comunist, acuzație care i-a determinat pe mai mulți cenzori să șteargă toate știrile apărute.
Poate că nicio organizație internațională nu are o relație atât de strânsă cu Beijingul. Guvernul chinez tratează succesul său în sport ca un simbol al ascensiunii țării ca putere globală. Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 au contribuit la transformarea imaginii lumii despre China, o performanță pe care guvernul speră să o repete luna viitoare, când vor începe Jocurile Olimpice de iarnă.
În schimb, Beijingul a oferit comisiei acces la 1,4 miliarde de potențiali fani ai sportului și o grămadă de bani. În 2014, postul de stat China Central Television a semnat un acord de difuzare cu acel comitet, un serviciu de știri și date, estimat că valorează aproximativ 550 de milioane de dolari.
Relația Chinei cu Jocurile Olimpice ar putea fi cel mai bine ilustrată de Juan Antonio Samaranch din Spania, care a condus comitetul timp de două decenii, cât și fundația din China care îi poartă numele. Fundația Samaranch a fost fondată de fiul său, Juan Antonio Samaranch Jr., care este și președintele comitetului de coordonare pentru Jocurile de la Beijing 2022.
În mai multe comentarii, s-a spus că Fundația Samaranch funcționează independent de comitet. Fundația Samaranch nu a răspuns solicitărilor la diferite comentarii. Jules Boykoff, profesor de științe politice la Universitatea Pacific din Oregon, a spus că poziția comitetului nu face decât să încurajeze liderii chinezi.
Apărarea Jocurilor Olimpice
China a construit un memorial Samaranch, inclusiv un parc, care are dimensiunea a 32 de terenuri de fotbal american în orașul-port Tianjin. Ulterior, tânărul Samaranch a fondat Fundația Samaranch în 2012 „pentru a asigura moștenirea Samaranch-China”. A primit donații de la Comitetul Olimpic Internațional, Comitetul Olimpic Chinez, atât guvernul chinez, cât și cel spaniol, 10 companii chineze și altele.
Unul dintre cei mai mari donatori ai săi este producătorul de îmbrăcăminte sportivă Anta, care s-a angajat să continue să folosească bumbac din Xinjiang, unde a fost folosită munca forțată pe