Evenimentul Zilei > International > Anunț de ultimă oră. Boicot diplomatic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Comuniștii chinezi tună și fulgeră
Anunț de ultimă oră. Boicot diplomatic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Comuniștii chinezi tună și fulgeră

Anunț de ultimă oră. Boicot diplomatic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Comuniștii chinezi tună și fulgeră

Anunţul SUA de boicotare diplomatică a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing a fost calificat de Ambasada Chinei la Washington drept „un act cu intenţia de a impresiona'' şi o „manipulare politică''.

Oficialii chinezi au mai spus că „amenințarea” nu ar avea niciun fel de impact asupra organizării cu succes a competiţiei sportive.

„Nu a fost adresată nicio invitaţie vreunui politician din SUA, aşa că acest ‘boicot diplomatic’ pur şi simplu vine de nicăieri.

Un asemenea act cu intenţia de a impresiona este doar o manipulare politică şi o distorsionare gravă a spiritului Cartei Olimpice. În realitate, nimănui nu i-ar păsa dacă aceşti oameni vin sau nu şi acest lucru nu are niciun impact de vreun fel asupra organizării cu succes a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, Liu Pengyu..

SUA anunță boicot diplomatic la JO de iarnă de la Beijing

Statele Unite ale Americii au anunţat, luni, un boicot diplomatic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022.

Preşedintele american Joe Biden a declarat,  încă din noiembrie, că ia în considerare un astfel de boicot diplomatic.

Administrația de la Washington nu vor trimite niciun reprezentant diplomatic la evenimentul sportiv din cauza „genocidului în curs şi a crimelor împotriva umanităţii în Xinjiang”, a precizat Casa Albă, potrivit Agerpres.

Fiind prezentă, „reprezentanţa diplomatică americană ar trata aceste Jocuri ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în pofida încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi a atrocităţilor Chinei în Xinjiang. Şi pur şi simplu nu putem face aceasta”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Boicotul diplomatic a fost încurajat în ultimele luni de către unii membri ai Congresului american şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Sportivii americani vor putea să concureze la Jocurile Olimpice. Administrația din SUA a decis să boicoteze diplomatic și Jocurile Paralimpice din 2022, care se vor desfășura tot la Beijing.

China, vizată de acuzații și în cazul tenismenei Shuai Peng

China este vizată de acuzații și în cazul jucătoarei de tenis Shuai Peng. Comunitatea internațională apreciază că Peng este victima cenzurii și intimidării, după ce a lansat acuzații de agresiune sexuală împotriva unui înalt oficial chinez.

Conducerea WTA a anunțat suspendarea tuturor competițiilor găzduite de China în sezonul 2022, având în vedere situația jucătoarei chineze Shuai Peng.