Evenimentul Zilei > Actualitate > Boicotarea referendumului, o soluţie anti- fraudă eficientă
Boicotarea referendumului, o soluţie anti- fraudă eficientă

Boicotarea referendumului, o soluţie anti- fraudă eficientă

După semnalul lui Băsescu, PDL a cerut propriului electorat să nu meargă la urne.

După ce preşedintele suspendat, Traian Băsescu a dat, luni seară, primul semnal în direcţia boicotării referendumului de pe 29 iulie, PDL a decis ieri, în şedinţa Colegiului Director Naţioanal, că nu va participa la votul de duminică. Democrat- liberalii îşi îndeamnă electoratul să le urmeze exemplul. "Fac un apel la toţi oamenii de bună- credinţă să nu participe la această mascaradă", a declarat ieri preşedintele PDL, Vasile Blaga, la finalul şedinţei.
Liderii PDL refuză să valideze "şirul de abuzuri" comise de USL, ce au debutat cu schimbarea Avocatului Poporului şi au culminat cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, în Parlament, pe 6 iulie. În plus, Colegiul Director a mai stabilit că reprezentanţii PDL din secţiile de votare vor fi menţinuţi pentru ca fraudele să fie limitate.
Predicţia sumbră a preşedintelui
De altfel, Traian Băsescu a anunţat, luni seara, la emisiunea "Sub semnul întrebării" de la B1 Tv, că există riscul ca, dacă situaţia nu se ameliorează, să ceară PDL să boicoteze referendumul şi să nu îşi desemneze reprezentanţi în secţiile de votare. Decizia ar fi urmat să fie luată împreună cu PDL.
După Colegiul Director al PDL, şeful statului a afirmat că, prin neprezentare, ar fi greu să se ajungă la validarea referendmului şi, din acest motiv, USL ar putea, prin diferite "manevre", să fraudeze circa 10% la votul de duminică. El a mai apreciat că ultimele sondaje arată că 37% dintre români sunt împotriva demiterii sale şi peste 50% "pentru", dintr- un eşantion de 60% care spun că se prezintă la vot.
Preşedintele- suspendat este convins că USL are un plan B, în cazul în care referendumul nu este validat. Într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă", Băsescu a afirmat că USL unelteşte o a treia suspendare, care ar urma să fie pusă în aplicare prin fabricarea unui dosar penal şi formularea unei acuzaţii de înaltă trădare.
Calcule PNL
După îndemnul la boicot lansat de PDL, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că USL va trebui să convingă între 900.000 şi 1.800.000 de români sau între 5 şi 10% din numărul de alegători, pentru a asigura condiţia de cvorum necesară pentru validarea scrutinului. El a adăugat că mobilizarea electoratului USL trebuie făcută prin toate canalele media.
În plus, cele mai recente date privind prezenţa la vot, obţinute în urma alegerilor locale de pe 10 iunie, oferă USL serioase motive de îngrijorare. Astfel, conform unei analize publicate de blogary.ro, în ciuda măsurilor de austeritate asumate de PDL şi de către preşedintele suspendat, Traian Băsescu, USL a obţinut la alegerile locale, aproximativ 4.500.000 de voturi, aceasta fiind media voturilor care au mers înspre PSD, PNL şi PC la ultimele tururi de scrutin.
Prezenţa acestora la referendum este mai mult ca sigură. În paralel, conform aceleiaşi analize, PDL are un nucleu dur de aproximativ 2.200.000 de votanţi, care, dacă vor respecta recomandările PDL şi ale lui Traian Băsescu, nu se vor prezenta la referendumul privind demiterea preşedintelui. În acest context, importantă este atitudinea votanţilor UDMR şi ai Partidului Poporului.
În ceea ce priveşte UDMR, la alegerile locale din acest an s-au prezentat la urne aproximativ 500.000 de maghiari. La referendum, populaţia maghiară a fost îndemnată să voteze după cum îi dictează conştiinţa, situaţie care poate să încline balanţa în ambele sensuri. Nu în ultimul rând, conform analizei blogary. ro, pentru Partidul Poporului condus de Dan Diaconescu, la alegerile locale au votat circa 900.000 de români. Diaconescu, prin intermediul televiziunii sale OTV, a făcut în ultimele zile o campanie evidentă anti- USL, motiv pentru care este foarte greu de grezut că adversarii lui Băsescu pot miza pe acest electorat.
Victor Ponta îi ameninţă pe liderii PDL cu puşcăria
Comentând decizia PDL de a-şi îndemna alegătorii să nu participe la votul de pe 29 iulie, premierul Victor Ponta a declarat că boicotarea referendumului este faptă penală şi, prin boicot, liderii PDL acţionează infracţional. Astfel, prim-ministrul a menţionat că, potrivit articolului 52 din Legea referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu se pedepseşte cu închisoare de la şapte luni la cinci ani.
În plus, Victor Ponta i-a avertizat pe liderii europeni că vor constata că au fost traşi pe sfoară, argumentând că "nu există, în 22 de ani, o decizie mai antidemocratică decât aceea de a nu respecta votul electoratului". În acest sens, Victor Ponta a declarat că va trimite o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Parlamentului European şi prim-miniştrilor europeni pentru a-i informa asupra acestor gesturi politice ale PDL.

Cinci motive pentru a nu merge duminică la urne

Mircea Marian
Adevărata temă a referendumului de duminică nu este Traian Băsescu. Întrebarea la care electoratul ar trebui să răspundă este dacă acceptă să cauţioneze un lung şir de abuzuri, ordonanţe neconstituţionale şi minciuni ale USL.
Prezenţa la vot înseamnă că USL va avea o justificare finală pentru ceea ce mulţi comentatori au numit fie "lovitură de stat", fie "lovitură constituţională". Aşa cum Evenimentul zilei a arătat, n-ar fi prima oară când o consultare populară este utilizată pentru a acoperi decizii nedemocratice, care au consolidat regimuri autoritare sau dictatoriale.
Argumentele nesupunerii civice
În consecinţă, prezenţa la vot nu este justificată de obişnuitul argument al civismului. Evz vă prezintă câteva argumente prin care explică de ce a sta acasă, la 29 iulie, este o formă benignă şi justificată de nesupunere civică.
1. Lovitura de stat iniţiată de USL, îndelung planificată şi anunţată public de către Dan Voiculescu, a început la 27 iunie cu trecerea Monitorului Oficial din subordinea Camerei Deputaţilor în cea a Guvernului, printr-o ordonanţă de urgenţă. La 3 iulie, în pofida tuturor cutumelor şi reglementărilor în vigoare, USL îi schimbă pe preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, cu Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.
În aceeaşi zi este revocat Avocatul Poporului, singurul care putea ataca ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională. La 4 iulie, guvernul Ponta emite ordonanţe de urgenţă prin care limitează atribuţiile Curţii Constituţionale şi schimbă regulile de organizare a referendumului. La 6 iulie, Traian Băsescu este suspendat. Toate aceste evenimente arată că avem de a face cu o lovitură constituţională care nu mai are nevoie decât de legitimitatea unui referendum.
2. USL susţine că votul popular poate justifica orice, inclusiv demiterea preşedintelui. Nu este adevărat. Mandatul şefului statului este de cinci ani şi nu poate fi întrerupt decât pentru încălcări grave ale Constituţiei. După cum scria Dragoş Paul Aligică, poporul poate decide astăzi că-l vrea pe Gică Hagi rege, iar mâine să-l detroneze şi să-l înlocuiască cu Bănel Nicoliţă. Într-o democraţie modernă, Constituţia este un filtru în calea unor abuzuri ale majorităţii.
3. De vreme ce a iniţiat acest puci, USL este cel care are datoria să mobilizeze electoratul. Pe scurt, cine vrea să-l dea jos pe Traian Băsescu nu are decât să se mobilizeze şi să vină la vot. Nu este datoria PDL sau a lui Băsescu să scoată alegătorii din case.
4. Frauda pe care USL a pregătit-o la fel de minuţios ca lovitura de stat – prelungirea programului de vot, absenţa camerelor de luat vederi din secţiile de vot, eliminarea listelor suplimentare cu alegătorii din afara localităţii – poate fi oprită doar printrun absenteism masiv.
5. A participa la referendum înseamnă a-i ajuta pe Crin Antonescu şi Victor Ponta să preia toată puterea în România, pentru ei şi pentru cei din spatele lor, precum Dan Voiculescu şi baroni de genul Mazăre şi Oprişan. Prezenţa la Cotroceni a lui Traian Băsescu este o garanţie că sistemul de "checks and balances" (limitări şi echilibre) funcţionează.
Citiţi şi:

  • "Traian Băsescu: "Sunt printre cei care merg la vot duminică"
  • PDL recomandă votanţilor săi să nu participe la referendum
  • Traian Băsescu, trei minute memorabile despre abuzul de putere: "Abia acum vine criza!" Citeşte integral declaraţia | VIDEO
  • OPRIŢI MAREA FRAUDĂ! Patru moduri prin care Ordonanţa USL elimină şansa unui referendum curat
  • Băsescu: "Înţeleg sensibilitatea celor care nu vor participa la vot pentru a nu legitima lovitura de stat"
  • Sulfina Barbu: Trebuie să ne mobilizăm electoratul doar dacă avem asigurarea că referendumul este corect
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: