Evenimentul Zilei > Justitie > Boicot la vârful Justiției. Contraatac la desființarea pensiilor speciale
Boicot la vârful Justiției. Contraatac la desființarea pensiilor speciale

Boicot la vârful Justiției. Contraatac la desființarea pensiilor speciale

Legea privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților va fi contestată la CCR de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sesizarea ar fi fost, deja, redactată de cel mai înalt for al Instanței Supreme, Secţiile Unite.

Secţiile Unite, cel mai înalt for al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prezidat de preşedintele instanței supreme sesizează Curtea Constituțională (CCR) pentru controlul de constituționalitate ex-ante (înainte de a se produce un eveniment avut în vedere) a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților.

Anunțul a fost făcut după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional.
Potrivit unor surse judiciare, citate de G4Media.ro, draftul sesizării este deja redactat.

În Camera Deputaților, reprezentanții USR au susținut că nu pot fi eliminate pensiile magistraților, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens și a propus un amendament pentru plafonarea acestora.

mendamentul a fost respins în Comisia de muncă, iar în plen nu a fost suspus votului.

Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD și PNL că, prin păstrarea în lege a prevederii care elimină pensiilor magistraților, se intenționează ca legea să fie adoptată de formă, iar apoi să fie respinsă la CCR.

Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea.