Evenimentul Zilei > Politica > Bogdan Chirițoiu nu are emoții, dar sub el se duce o aprigă bătălie
Bogdan Chirițoiu nu are emoții, dar sub el se duce o aprigă bătălie

Bogdan Chirițoiu nu are emoții, dar sub el se duce o aprigă bătălie

Bogdan-Marius Chiriţoiu este singurul candidat pentru un nou mandat, al treilea, de preşedinte al Consiliului Concurenţei. Pentru funcţia de vicepreşedinte şi-au depus candidatura şapte persoane, printre care și Bogdan Marcel Pandelică, fost președinte ANPC în guvernarea PSD.

Vestea este confirmată de președintele Asociației Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu, membru al Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei, care în această calitate a participat la procedura de nominalizare a candidaţilor pentru funcţia de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

Procedura de selectie a candidatilor pentru cele două demnităţi publice a început deja și se desfăşoară pe parcursul a trei zile. Luni, 27 aprilie şi marţi, 28 aprilie are loc intervievarea candidaţilor, iar miercuri 29 aprilie va avea loc votul secret pentru nominalizarea candidaţilor pentru funcţia de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

Audierile candidaților se efectuează în sistem online, urmând ca, după nominalizarea candidaților, procesul verbal cu numele președintelui și al vicepreședintelui, selectat din cei șapte candidați, să fie trimis la Guvern. Executivul, la rândul lui, după analizarea propunerilor, le trimite la Comisia Economică din Parlament, ultima semnătură fiind a președintelui Klaus Iohannis.

Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenței are în componență foşti preşedinţi ai autorităţii de concurenţă, reprezentanţi ai mediului  universitar de concurenţă, juridic şi economic, reprezentanţi ai mediului de afaceri, desemnaţi princonsultare cu asociaţiile profesionale şi de afaceri şi reprezentanţi  ai  asociaţiilor  pentru  protecţia consumatorilor, experţi în domeniul economic, juridic ori al concurenţei din alte state membre ale  Uniunii  Europene.

Reuniunile Colegiul Consultativ sunt prezidate de Jonathan Scheele, fostul șef al Delegației Comisiei Europene în România şi, ulterio, în Marea Britanie, care a primit permisiunea Comisiei Europene pentru a face parte din această structură. Potrivit președintelui APC, Costel Stanciu, ”Jonathan Scheele se cunoaște foarte bine cu Bogdan Chirițoiu”. În perioada de preaderare, când Jonathan Scheele conducea delegația Comisiei Europene în România, Bogdan Chirițoiu, care era consilier prezidențial, conducea și delegaţia României  în Comitetul de Politici Economice al Uniunii Europene.

Bogdan Marius Chirițoiu, fiind singurul candidat la funcția de președinte al Consiliului Concurenței, obține practic al treilea mandat în fruntea instituției pe care o conduce din 2009. Legea concurenței, care impunea doar două mandate pentru conducerea Consilului Concurenței, a fost modificată în luna februarie, printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernulu, care a eliminat această restricție. În acest fel, lui Bogdan Chirițoiu i s-a permis să  își depună candidatura pentru un nou mandat. Doar parlamentul îi mai poate crea emoții.