Evenimentul Zilei > Politica > Bogdan Aurescu: Împărţirea de cote de migranţi nu e singura soluţie la problema refugiaţilor, e important să tratăm sursa acesteia
Bogdan Aurescu: Împărţirea de cote de migranţi nu e singura soluţie la problema refugiaţilor, e important să tratăm sursa acesteia

Bogdan Aurescu: Împărţirea de cote de migranţi nu e singura soluţie la problema refugiaţilor, e important să tratăm sursa acesteia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a declarat că împărţirea de cote de migranţi între statele Uniunii Europene nu este singura soluţie la această problemă, important fiind ca sursa acesteia să fie tratată, anume instabilitatea din vecinătatea sudică şi combaterea terorismului.

"Cred că soluţiile de tip unilateral sau naţional izolate şi nu în concert cu celelalte state europene nu pot să aducă rezultate durabile pentru această problemă. În egală măsură cred că trebuie să găsim soluţii pentru tratarea problemei imigraţiei la sursa acesteia, inclusiv în ţările de origine. Nu este suficient să luăm măsuri de genul împărţirii de cote pentru fiecare stat european – aici dezbaterea, sigur, este deschisă – este important să tratăm sursa problemelor, instabilitatea care există la nivelul vecinătăţii sudice, combaterea terorismului, a problemelor legate de statalitatea slabă a unora dintre actorii din această regiune sunt provocări care trebuie să-şi găsească răspuns în cadrul diverselor iniţiative şi acţiuni de la nivelul Uniunii Europene", a declarat Aurescu, la finalul galei de deschidere a Festivalului Ambasadelor.

Întrebat care ar fi soluţiile la situaţia refugiaţilor, şeful diplomaţiei române a spus că este prea devreme în acest moment să se pronunţe asupra soluţiilor.

"Sunt deja o serie de propuneri care au fost prefigurate în iniţiativele Comisiei Europene, ele sunt cunoscute. Sunt deja soluţii care au fost discutate la nivelul Consiliului European, au fost deja anumite angajamente asumate de către statele membre în mod unitar. Şi România şi-a asumat o parte din aceste angajamente, rămâne să vedem în continuare faţă de amploarea acestui fenomen în acest moment care sunt soluţiile suplimentare pe care le vom avea în vedere. România deja şi-a asumat prin deciziile la nivelul Consiliului European o serie de măsuri care au în vedere inclusiv asumarea voluntară de un anumit număr de refugiaţi, dar trebuie să analizăm împreună, la nivelul UE, noul context care a fost creat de acest nou val de migranţi, care sunt soluţiile cele mai adecvate", a adăugat Aurescu.

El a a precizat că problema refugiaţilor este una dintre temele care vor fi, pe 4 septembrie, pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de externe a UE, care va avea loc la Luxemburg.