Evenimentul ZileiActualitateBOALA care lovește UN MILION de români este cauzată de un OBICEI RĂSPÂNDIT. Doar JUMĂTATE sunt DIAGNOSTICAȚI. AVERTISMENTUL DUR al medicilor

BOALA care lovește UN MILION de români este cauzată de un OBICEI RĂSPÂNDIT. Doar JUMĂTATE sunt DIAGNOSTICAȚI. AVERTISMENTUL DUR al medicilor

BOALA care lovește UN MILION de români este cauzată de un OBICEI RĂSPÂNDIT. Doar JUMĂTATE sunt DIAGNOSTICAȚI. AVERTISMENTUL DUR al medicilor
Un medic primar lansează un avertisment îngrijorător, precizând că în România există aproximativ un milion de oameni care suferă de o afecțiune perfidă fără să știe.

Forin Mihălţan, medic primar pneumolog, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe, că circa un milion de români suferă de astm bronşic, doar jumătate dintre aceștia fiind diagnosticaţi. 

„De astm bronşic suferă circa 1 milion de pacinţi, dar ceea ce este dureros este că 50% sunt diagnosticaţi. (…) De bronhopneumopatia cronică obstructivă suferă 9,8% din populaţia României însă doar sub 40% sunt diagnosticaţi. (…) Ronchopatia cronică apare până la 40-60% din populaţie, iar anual 12.000 de persoane sunt diagnosticate având cancer bronhopulmonar”, a precizat doctorul Florin Mihălţan, medic primar pneumologie, în cadrul conferinţei de deschidere “Managementul Bolilor Pulmonare”, potrivit Mediafax.ro.
 
Deși cauzele acestei afecțiuni sunt multiple, cele mai frecvente sunt țigările și poluarea. Cu toate acestea, consumatorii nu cunosc riscurile la care se expun.

„Pacienții nu cunosc factorii de risc. Fumătorul minimalizează această dependenţă de nicotină. Cei care sunt expuşi poluării, la fel, ştiu foarte puţine noţiuni despre zonele poluante. Este un demers pe care ei trebuie să-l înţeleagă, iar asta ţine de partea educaţională. Multe dintre aceste afecţiuni au un debut ascuns, minimalizat de pacienţi şi interpretat greşit. Sunt simptome majore care apar la toate aceste afecţiuni: tusea, fumătorul are tendinţa să atribuie cauza doar fumatului fără să ştie că este primul semn al bolilor, gâfâiala, scăderea în greutate, care poate fi prezentă în cancerul pulmonar sau tuberculoză. (…) De multe ori se vindecă acasă având infecţii respiratorii pe care ei le cred banale şi care duc la complicaţii”, a mai spus medicul Mihălţan.

Specialistul a mai spus, în cadrul conferinței, că numărul fumătorilor nu s-a diminuat prea mult, după adoptarea Legii antifumat.

„Din punct de vedere al internărilor acute la copii şi adulţi există o scădere înregistrată, din punct de vedere al prevalenţei fumătorilor, cifrele bat pe loc. (…) Această bătaie pe loc este însoţită de un semnal mult mai îngrijorător din partea prezenţei fumatului la adolescenţi. Constatăm că aceste campanii, care au apărut imediat după lege, în care se cultivă interesul pentru aşa-zisul tutun sănătos, tutunul neîncălzit şi ţigara electronică, îşi arată roadele, fumătorul rămânând fumător, iar tinerii sunt atraşi de mirajul acestor ţigări electronice. (…) Următorul pas este completarea legislaţiei. Sunt câteva amendamente pe care le-am încurajat să fie depuse de Iniţiativa '2035-Prima Generaţie fără Tutun'. În primul rând eticheta pentru tutun trebuie să funcţioneze şi pentru tutunul încălzit, taxarea trebuie să fie aceeaşi şi trebuie să fie interzisă reclama”, a mai spus dr. Florin Mihălţan.

 


Accesează: