Boala care înregistrează cea mai rapidă creștere. Un nou pericol planează asupra omenirii
- Sabina Popescu
- 5 mai 2021, 10:08
Diabetul este una dintre problemele de sănătate care înregistrează cea mai rapidă creștere, la nivel global, a secolului XXI. Potrivit Federației Internaționale a Diabetului, numărul adulților care prezintă diabet s-a triplat în ultimii 20 de ani. În anul 2.000, estimarea globală a adulților care prezentau diabet era de 151 milioane. Până în anul 2009, cifra a crescut cu 88%, până la 285 de milioane. În prezent, estimările arată că 9,3% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani, adică 463 de milioane de oameni, prezintă diabet.
Diabetul înregistrează, la nivel global, statistici ascendente. În anul 2010 se estima că în 2025, cifra persoanelor cu diabet va atinge 438 milioane. Prognoza a fost, în realitate, deja depășită cu 25 de milioane. Federația Internațională a Diabetului preconizează că până în anul 2030, vor fi înregistrate 578 milioane de cazuri de adulți cu diabet și 700 de milioane până în 2045.
Diabetul crește riscul de deces
Diabetul poate provoca numeroase complicații de sănătate. Cel mai adesea, complicațiile sunt rezultatul unui diabet netratat sau neținut corect sub supraveghere, deși inclusiv persoanele tratate medical adecvat pot fi expuse riscului de a dezvolta complicații.
La nivel global, 11,3% din numărul deceselor sunt cauzate de diabet. Aproape jumătate dintre aceste decese se înregistrează la persoane cu vârsta sub 60 de ani.
Complicațiile acute sau de scurtă durată ale diabetului rezultă din nivelurile extrem de variate ale glicemiei, frecvente la diabetul de tip 1 și pot apărea, de asemenea, în contextul administrării anumitor medicamente la diabetul de tip 2 și alte forme de diabet. Acestea pot conduce la dezvoltarea mai multor boli sau la deces.
Complicațiile cronice sau pe termen lung ale diabetului pot fi deja prezente la momentul diagnosticării persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, pot apărea la scurt timp după apariția diabetului de tip 1. Depistarea precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni dizabilitatea și decesul.
Costuri exorbitante pentru tratarea diabetului
Potrivit profesorului doctor Nicolae Hâncu, șeful catedrei de diabet a Universității Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca și președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, persoanele cu diabet prezintă foarte multe complicații renale. “Cele mai multe persoane dializate pe glob sunt persoane cu diabet. Dar nu toate țările au bani ca să facă dializă. În cazul unei țări în care fiecare persoană care are complicații renale este dializată, cum sunt țările vestice sau SUA, costurile diabetului sunt exorbitante. Diabetul costă miliarde. În România, deși nu (avem cifre - n.r.), costă mai puțin”, a spus profesorul Nicolae Hâncu.
Potrivit Federației Interaționale ale Diabetului, cheltuielile anuale globale în ceea ce privește tratarea acestei condiții medicale se estimează în jurul sumei de 760 miliarde de dolari. Se preconizează că totalitatea cheltuielilor directe va ajunge la 825 miliarde de dolari până în 2030 și 845 miliarde de dolari până în 2045.
Costurile tratării complicațiilor reprezintă peste 50% din costurile directe ale tratării diabetului. De exemplu, gestionarea unui singur episod de cetoacidoză diabetică costă, în Marea Britanie, aproximativ 1.750 de dolari.
Concluzii
1 din 11 adulți (20-79 ani) prezintă diabet, potrivit Atlasului anului 2019 al Federației Internaționale pentru Diabet. Dintre aceștia, una din două persoane adulte prezintă diabet nediagnosticat. Două din trei persoane cu diabet trăiesc în zonă urbană, iar una din cinci persoane cu diabet au peste 65 de ani.
10% din totalul cheltuielilor globale de sănătate reprezintă costuri pentru tratarea diabetului.
La nivel internațional, peste un milion de copii și adolescenți cu vâste sub 20 de ani prezintă diabet de tip 1.