Răspunsul consultantului BNR, Adrian Vasilescu, față de acuzele aduse, potrivit cărora Banca Națională ar fi putut să intervină să oprească explozia cursului valutar de azi dimineață, nu a întârziat. Oficialul Băncii Naționale a României a avut o riposte dură și față de afirmația potrivit căreia „cei de la BNR subminează eforturile Guvernului de a crește puterea de cumpărare a populației”, arată antena3.

„În această noapte a fost o depreciere masivă pe piețele internaționale, până la 4,78. Dimineață când s-a deschis piața românească, s-a deschis de la cursul în care s-au închis piețele internaționale. (…) Piețele internaționale ne domină și nu se poate interveni. Intervențiile nu se fac în văzul lumii.

De la începutul anului și până acum s-au întâmplat lucruri importante pe piața noastră: se plătesc importurile de anul trecut, în special cele din decembrie. Importatorii vin cu lei să îi schimbe în valută. Se mai întâmplă și alte lucruri care determină un raport inegal între leu și valută. Banca Națională a făcut eforturi teribile să ducă inflația în jos, pentru că altfel ROBORUL era la 4% sau 5%”, a declarat Adrian Vasilescu la România TV.