Evenimentul Zilei > International > BLOCAJ major pentru prima economie a planetei. Decize fără precedent a preşedintelui Băncii centrale. Reacţia FURIBUNDĂ a preşedintelui Donald Trump
BLOCAJ major pentru prima economie a planetei. Decize fără precedent a preşedintelui  Băncii centrale. Reacţia FURIBUNDĂ a preşedintelui Donald Trump

BLOCAJ major pentru prima economie a planetei. Decize fără precedent a preşedintelui Băncii centrale. Reacţia FURIBUNDĂ a preşedintelui Donald Trump

Wall Street a Wall Street a înregistrat în această săptămână cea mai gravă scădere săptămânală din 2008. În consecinţă, preşedintele american Donald Trump a început deja consultările pentru demiterea preşedintelui Băncii centrale, Jerome Powell care a anunţat că va creşte rata dobânzii ca măsură de salvare a economiei.

Donald Trump ar fi început să-şi consulte consilierii în ceea ce priveşte legalitatea unui astfel de demers, care ar provoca fără îndoială agitaţie pe pieţele financiare din lumea întreagă, potrivit agerpres.ro

Wall Street a înregistrat în această săptămână cea mai gravă scădere săptămânală din 2008, declanşată de creşterea ratei dobânzii, ameninţarea blocajului parţial al serviciilor guvernului – care s-a concretizat sâmbătă -, precum şi de războiul comercial şi de perspectiva unei încetiniri economice a SUA.

Liderul de la Casa Albă a criticat tot timpul FED, ieşind din rezerva obişnuită a preşedinţilor de a nu comenta deciziile instituţiei pentru a-i respecta independenţa.

În această săptămână, el a declarat că dacă Banca centrală ar creştere rata dobânzii, ar fi o "greşeală". Însă comitetul monetar a sfidat presiunile şi avertismentele preşedintelui, luând o decizie în acest sens.

O tentativă a de pune capăt mandatului lui Jerome Powell ar fi cu totul neobişnuită şi ar reprezenta un atac direct asupra independenţei puternicei Bănci centrale, care joacă un rol major pentru prima economie a planetei.

Înfiinţată în urmă cu peste 100 de ani, FED este Banca centrală cea mai puternică din lume şi are dubla misiune de a controla inflaţia şi de a combate şomajul.

În octombrie, Donald Trump a dat asigurări că nu mai vrea să-l demită pe Jerome Powell, însă în noiembrie criticile sale au fost şi mai intense decât în trecut. El a declarat atunci că este "mai mult decât nemulţumit" pentru că l-a nominalizat pentru înlocuirea lui Janet Yellen.