Blaga despre „pesedizarea PDL”: „Şi noi am greşit, ca şi ceilalţi”

Blaga despre „pesedizarea PDL”: „Şi noi am greşit, ca şi ceilalţi”

Pe lângă măsurile de austeritate, Blaga a vorbit şi despre relaţia sa cu Traian Băsescu.

EVZ: Cât de des mai vorbesc miniştrii cu preşedintele Traian Băsescu? Nu premierul, miniştrii. Vasile Blaga: Eu destul de des, pentru că fac parte şi din CSAT şi atunci sigur că am de făcut o raportare vis-a-vis de tot ceea ce se întâmplă în zona mea de activitate şi avem astfel de discuţii.

După ce preşedintele a reproşat „bolşevizarea PDL”, de curând a criticat o anumită tendinţă de „pesedizare a PDL”, în sensul că aţi început să semănaţi tot mai mult cu PSD în ceea ce priveşte numirile politice din deconcentrate, contracte cu dedicaţie... Pesedizare, bolşevizare... Şi noi am procedat greşit ca partid, ca şi ceilalţi. Inclusiv PSD-ul a făcut astfel de numiri şi nu e lucrul cel mai fericit. Dar, lucrurile astea, din păcate rezolvate în 2006, au fost pur şi simplu stâlcite de guvernul Tăriceanu. În privinţa deconcentratelor, eu cred că decizia Curţii Cons¬¬ti¬¬tuţionale este corectă: cei care le conduc să fie funcţionari publici fără nicio legătură cu partidele. Să aleagă: sau în consiile judeţene sau şefi de deconcentrate. Îi dau perfectă dreptate preşe¬¬dintelui. Dar când tot mai multe servicii deconcentrate se vor tranforma în descentralizate, astfel de funcţii nu vor mai fi râvnite politic pentru că statul trebuie să rămână în teritoriu doar cu inspecţia, controlul şi verificarea aplicării, în învăţământ, de exemplu, a curriculei, şi a metodologiei în general.

Atunci cum explicaţi supărarea d-lui Cezar Preda care i-a reproşat lui Sebastian Vlădescu că a dat afară oamenii partidului să pună alţii în loc. Eu îl rog pe d-l Cezar Preda să fie consecvent. Atât.

„Aproape în fiecare zi sunt arestaţi poliţişti de frontieră”

Au mai fost o serie de aprecieri ale preşedintelui, legate de „veselia din vămi”, de contrabandă. Ce faceţi în acest sens? Multe. Am constituit la nivel de minister un departament pe care-l conduc şi din care fac parte toţi şefii de arme, DGIPI, DGA, şi aşa mai departe. Dar mai este foarte mult de lucru în această zonă  şi, de aceea, avem o colaborare foarte bună şi cu SRI şi cu statele din jur, în special, în ultimul timp, cu Moldova şi cu Bulgaria, pentru că am avut surprinderea să vedem că mari capturi de ţigări de exemplu realizăm şi pe frontiera internă (ieri, la Bechet, spre exemplu, un camion de ţigări), pentru că, până acum, eram obişnuiţi să vedem capturi în special pe viitoarea frontieră externă. Din păcate, iată, aproape în fiecare zi, şi astăzi, chiar, sunt arestaţi şi poliţişti de frontieră. Astăzi, doar în Sălaj, cinci poliţişti de frontieră au fost arestaţi. Şi tuturor celor care nu-şi vor vedea de lucru asta le va fi soarta.

Ţigările sunt cele mai traficate mărfuri? Nu, din punctul meu de vedere cea mai amplă este contrabanda cu combustibil şi cu tot ceea ce înseamnă cereale, fructe şi legume. Tocmai de aceea s-au luat măsuri prin ordonanţa de urgenţă aprobată duminică-seara pentru eliminarea evaziunii fiscale şi a contrabandei. De acum, în cazul în care există indicii clare că s-a produs o infracţiune economică, organele judiciare îşi pot desfăşura activitatea, inclusiv pentru a asigura securitatea probelor până când vine ANAF-ul pentru a face verificarea economică. Noi nu facem controale financiare la firme. Să nu se sperie oamenii. Dar pe contrabandă am aştepta o conlucrare mai bună inclusiv cu marii producători de ţigări. Pentru că, tot ei au marile fabrici şi în Ucraina, şi în România şi ne-ar interesa foarte mult fluxul de vânzări pe care domniile lor le fac, spre exemplu, din Ucraina spre România sau spre alte zone. Pentru că şi eu fumez, din păcate, şi ştim foarte bine că .pe fiecare pachet de ţigări există un cod de bare şi s epoate şti exact care este primul cumpărător , al doilea. Şi, am avea rezultate foarte bune dacă am conlucra.

„Nu am ce-i reproşa lui Mihai Darie”

De ce doriţi să fiţi consiliat de un fost ofiţer de securitate? Mă refer la domnul Mihai Darie. Eu îl ştiu pe Mihai din ’92- ’93 când foarte sincer ne-a spus acest lucru. Nu am ce să-i reproşez, este un coleg care se achită foarte bine de sarcinile pe care le are. ştiu că acum se judecă cu CNSAS-ul. Dacă CNSAS-ul va spune altceva nu va putea lucra. În rest, nu am ce să-i reproşez.

CNSAS a trimis în instanţă cazul pentru constatarea calităţii de colaborator al Securităţii. Nu eu mă pronunţ, dânşii se pronunţă.

Aşteptaţi veridictul final? Da.

Nici în cazul lui Dan Voiculescu nu avem o decizie definitivă. Îl face lucrul acesta mai puţin colaborator? Am o rugăminte. Domnul Darie a răspuns de zona medicală Fundeni. Şi rugămintea este ca, într-o zi, - pentru că dacă aş fi avut cel mai mic indiciu că ar fi făcut poliţie politică n-aş fi lucrat cu el – să mergeţi la fundeni şi să aveţi o discuţie cu cei mai buni medici, să le cereţi părerea despre domnul Darie. Dacă aţi auzit un cuvânt rău, vă rog să-mi spuneţi.

Nici despre Mona Muscă n-am auzit un cuvânt rău de la cei despre care a scris, şi totuşi e în afara politicii. Dacă se va întâmpla şi în cazul lui Mihai ce s-a întâmplat în cazul Monei Muscă voi reaţiona la fel.

Silion, consilier la Fătuloiu

Domnul Silion vă este consilier? Nu. Nu sunteţi fericită cu niciun răspuns. Nu-mi este consilier.

Dar lucrează încă în Ministerul de Interne? Sigur că da. A fost şeful Jandarmeriei Române. Nu înseamnă că dacă nu e un manager bun, nu e un foarte bun profesionist. A dorit să rămână în minister, ştiţi că este militar, ştiţi că după ce este pus la dispoziţie ministerul e obligat să-i găsească o funcţie corespunzătoare  gradului, a acceptat funcţia de consilier la domnul Fătuloiu şi îşi vede de treabă.

Continuare - despre contractele de la Dezvoltare: „N-am avut niciun reproş de la niciun partid”

Ne puteți urmări și pe Google News