Evenimentul Zilei > Politica > Blaga, despre moțiunea de cenzură: O depunem în IUNIE. Tema va fi de NEREFUZAT, indiferent de apartenență
Blaga, despre moțiunea de cenzură: O depunem în IUNIE. Tema va fi de NEREFUZAT, indiferent de apartenență

Blaga, despre moțiunea de cenzură: O depunem în IUNIE. Tema va fi de NEREFUZAT, indiferent de apartenență

Copreședintele PNL, Vasile Blaga, a declarat, marți seară, la Realitatea TV, că PNL va depune moțiunea de cenzură, pentru schimbarea celui "mai nociv Guvern de după '90", în luna iunie, iar tema acesteia va fi de "nerefuzat", pentru orice parlamentar, indiferent de apartenența sa politică.

"Nu am dat niciodată termene pentru schimbarea unui Guvern, pentru că schimbarea unui Guvern nu poți decât să o faci pe cale constituțională și sunt doar trei variante: prin alegeri anticipate, așa cum ne-am dorit, dar lucrul ăsta e imposibil în România postdecembristă, s-ar fi putut schimba dacă Victor Ponta ar fi înțeles din înfrângerea usturătoare pe care a luat-o, în 16 noiembrie, și nu îl văd pe Victor Ponta să își dea demisia, în niciun fel, și mai e moțiunea de cenzură, pe care am promis că o vom depune în luna iunie. Tema am discutat-o. Ne facem calculalele pentru reusita unei astfel de măsuri, nu e un lucru simplu (…) Discuțiile au fost continue, în această perioadă. Pentru prima dată, de când sunt în politică, un partid din timp își pregătește un program de guvernare. Acum l-am început din timp, proiectul s-a discutat încă din luna ianuarie. L-am prezentat tutoror forțelor politice din Parlament, cu excepția PSD, pentru a crea o masă critică, numai așa poți să construiești o majoritate ca să dai jos Guvernul Ponta", a declarat Vasile Blaga, la Realitatea TV.

Întrebat ce șanse are această moțiune să treacă în Parlament, Vasile Blaga a spus:

"Nu m-am hazardat să dau procente nici pentru alegerile prezidențiale. În februarie, credeam că toată lumea s-a săturat de Ponta, inclusiv partenerii săi tradiționali (…) Sper foarte mult să se întâmple lucrul ăsta. Uitați-vă cum guvernează: "după noi, potopul".  Uitați-vă numai la măsurile pe care le-a luat. Noi, în programul de guvernare, am precizat foarte clar: sigur că milităm pentru reducerea poverii fiscale, dar în permanență am spus 'toate aceste lucruri trebuie pregătite'. Trebuia să fie făcut un studiu de impact, în ceea ce privește reducerea fiscalității, așa cum o percepe Victor Ponta. Iată că, astăzi, o spune Comisia Europeană: 'oameni buni, aveți mare grijă (…) ați tăiat investițiile, o să aveți un deficit, în acest an, de peste 1, 5 la sută, iar, anul viitor, de peste 3,2 la sută", a mai spus Blaga.

În acest context, Blaga a subliniat că PNL alege venirea cât mai rapidă la guvernare și că luni va reîncepe discuțiile cu UNPR, pentru a crea acea  'masă critică' prin care să ajungă la guvernare.

"Construcția unui partid mare de centru-dreapta, al noului PNL, înseamnă multă muncă în teritoriu, pentru că trebuie să schimbi și mentalități, trebuie să înțeleagă și colegii mei că nu mai e vorba de un partid mic, balama, ci de cea mai mare forță politică din țară (…) Alegem venirea cât mai rapidă la guvernare. Ne dorim foarte mult și de aceea sunt multe discuții. Luni o sa reîncepem discuțiile cu UNPR, ca să creăm acea masă critică prin care să ajungem la guvernare. Vedeți numai săptămâna aceasta ce face PSD, în zona modificării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Ei au o istorie, PSD, că atunci când colegii lor au probleme, să pună bețe în roate justiției. Amintiți-vă de 'Marțea Neagră' și de vestita lege a amnistiei (…) Gândim o temă care a fost pe agenda cetățenilor și care va fi nerefuzat, indiferent din care zona politică ești", a mai afirmat copreședintele PNL.

Pe de altă parte, întrebat de ce a spus, inițial, că susține, alături de Alina Gorghiu, votul din două tururi pentru alegerea primarilor și a cedat, ulterior, Blaga a precizat:

"Noi, în plen, ne susținem amendamentele cu alegerea primarilor și a președinților de Consilii Județene din două tururi. Dar, există două posibilități: ori rămâi la acest mod de a alege primarii și președinții de Consilii Județene sau modificăm legea cât putem din ea, pentru că în Comisia de Cod Electoral, Opoziția suntem cinci, iar PSD, cu cei care îi susțin, zece.  Doi la unu pentru ei. În plen, din nou, au majoritate și atunci între două rele am încercat ca, măcar în privința președinților de Consilii Județene să rezolvăm această problemă", a răspuns Blaga.

În acest sens, întrebat dacă la acest rezultat a ajuns în urma unor negocieri, copreședintele PNL a afirmat:

"În discuțiile din Comisia de Cod Electoral, da. Nu au vrut să fie de acord cu nimic, cu alegerea într-un singur tur și a primarilor și a președinților de Consilii Județene. De ce a președinților de Consilii Județene: primarul gestionează, în general, resursele pe care le adună, împreună cu Consiliul Local, prin decizii ale autorităților publice locale, pe când, dincolo, în cazul președinților de Consilii Județene, și de aceea aproape toți, din păcate, au necazuri, aceștia gestionează și resurse de la bugetul central. Atunci am spus că e mult mai firesc ca să revenim la sistemul vechi, dacă tot nu sunt de acord cei din PSD să îi alegem din două tururi de scrutin, de a fi aleși dintre consilieri, pentru că cetățenii știu pe cine aleg, știu care este lista de consilieri județeni pe care o votează, cine e în fruntea listei", a mai spus Vasile Blaga.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: