Evenimentul Zilei > Actualitate > Bistrițeanca Doina Pană a purtat costumul popular de-a lungul și de-a latul lumii
Bistrițeanca Doina Pană a purtat costumul popular de-a lungul și de-a latul lumii

Bistrițeanca Doina Pană a purtat costumul popular de-a lungul și de-a latul lumii

Doina Pană este, înainte de orice, dascăl. A stat la catedră 29 de ani, după care a decis să se arunce în politică. A fost și este deputat de Bistrița Năsăud, a fost mai multe mandate ministru.

Dar nu despre cariera ei politică este vorba. Din acest punct de vedere, despre ea se poate spune un singur lucru: că s-a implicat și a luptat din toate puterile pentru a apăra pădurile țării. Asta i-a adus, în ultimul timp, și o boală cu care se luptă și acum.

Doina Pană est e o mare iubitoarea costumului popular românesc, pe care l-a purtat de-a lungul și latul lumii atunci când, în calitate oficială, a vizitat multe țări. Este mândră să poarte hainele create de buna ei prietenă, Virginia Linul. Virginia este tot bistrițeancă, din Salva, și i-a mers și ei v estea în lume. A lucrat timp de şase luni alături de designerul vestimentar francez Philippe Guilet la crearea celei mai originale colecţii de modă din România, „100%.RO”. Cele peste 30 de ţinute din colecţia creatorului sunt inspirate din elemente din patrimoniul cultural românesc, tradiţional sau modern, şi spun povestea celor patru ani pe care designerul francez i-a trăit în România, descoperind tradiţiile şi obiceiurile ţării noastre.

Fiecare dintre ţinutele couture poartă nume de femei românce şi reprezintă trasături şi simboluri pe care creatorul francez le asociază cu feminitatea. Doina Pană merge peste tot îmbrăcată în ținutele Virginiei Linul, inclusiv în America, acolo unde trăiește fiul ei.