Evenimentul Zilei > Justitie > Bilanțul lui Lazăr, schimb de mesaje politice și lamentări
Bilanțul lui Lazăr, schimb de mesaje politice și lamentări

Bilanțul lui Lazăr, schimb de mesaje politice și lamentări

Procurorul General Augustin Lazăr a avut, ieri, la bilanțul instituției, un discurs presărat cu mesaje politice. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui Klaus Iohannis. Procurorul General a început prin a denunța „așa-zisele abuzuri ale judecătorilor și ale procurorilor” care au fost, în opnia lui, „doar un pretext pentru a leza credibilitatea sistemului de justiție”.

Lazăr consideră că au fost folosite cazuri „particulare ale procurorilor, și acelea discutabile”, pentru a crea o imagine falsă de ansamblu a întregului corp profesional. El nu a pierdut ocazia să spună că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost revocată printr-o decizie CCR „care l-a lăsat pe președinte fără niciun fel de putere în fața ministrului Justiției”. „A fost anul în care factorul politic a insistat şi a reuşit revocarea procuroruluişef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a spus Lazăr.

Iohannis l-a încurajat

El și-a deplâns propria soartă. „Apoi, contrar avizului negativ al CSM, a iniţiat revocarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care a aşezat într-o nouă paradigmă relaţia procurorilor cu ministrul Justiţiei, stabilind o procedură sui-generis de revocare a procurorilor de rang înalt şi făcând din propunerea de revocare a ministrului Justiţiei un adevărat act administrativ imperativ pentru Preşedintele României”, a mai spus Procurorul General.

Augustin Lazăr a găsit același susținător neobosit în președintele Iohannis,care nu s-a ferit să arate cu degetul și să le spună pe nume celor doar insinuați de Lazăr. „Au continuat să fie în topul agendei publice din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic, tocmai a cărei independenţă trebuie garantată. (…) Această misiune a Ministerului Public nu e deloc una uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente, când tocmai persoanele care au probleme cu legea vor să facă legea în domeniul justiţiei atunci însăşi temelia statului e ameninţată”, a spus președintele.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: