Inovațiile trebuie puse în slujba poliției pentru a spori eficacitatea investigațiilor și lupta împotriva criminalității. O astfel de idee a fost enunțată de ministrul rus de Interne, Vladimir Kolokoțev, în cadrul unei deplasări recente în Coreea de Sud, în capitala Seul.

În viitor, toate camerele de supraveghere din capitala Federației Ruse, al căror număr se ridică la nu mai puțin de 160.000, vor fi dotate cu o funcție de recunoaștere facială. La ora actuală, doar 3000 de camere de supraveghere sunt dotate cu o astfel de funcție, scrie Russia Beyond.

„Astăzi, poliția are o gamă largă de tehnologii și instrumente la care strămoșii noștri nici măcar nu au putut visa. Învățarea utilizării acestor resurse, dezvoltarea de noi abordări și combaterea eficientă a infracțiunii este posibilă numai prin aplicarea de către forțele de orgine a câștigurilor tehnologiei de vârf”, a estimat ministrul rus.

Oficialul rus a amintit, de asemenea, că tehnologiile de vârf au ajutat poliția rusă să prevină crime și atacuri teroriste în timpul meciurilor Cupei Mondiale de Fotbal pe care Rusia a găzduit-o anul trecut.

Costul proiectului este de 45 de milioane de euro. Nu chiar o sumă insurmontabilă pentru Rusia, având în vedere că, la final, capitala sa va avea cel mai mare dispozitiv de recunoaștere facială din lume.

Acest sistem va fi dezvoltat în colaborare cu Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia. În ultimii ani, banca a colectat date biometrice de la zeci de milioane de ruși.

Mai mulți candidați și-au oferit serviciile pentru proiect. Unul dintre ei este Ntechlab, o companie fondată de oameni apropiați lui Vladimir Putin.Unul din finanțatorii Ntechlab este Roman Abramovici, proprietarul FC Chelsea, club britanic de fotbal din Premier League.

Ceilalți doi candidați sunt companii în care Sberbank are participațiuni: Speech Technology Center și VisionLabs, scrie Express Business.

Totul pare să indice că Rusia va deveni în curând al doilea mare jucător din domeniul sistemelor de recunoaștere facială, după China. Rusia copiază adesea soluțiile tehnologice ale chinezilor.