Evenimentul Zilei > Actualitate > Big Brother prinde contur! Recunoașterea facială, folosită pentru evidența populației
Big Brother prinde contur! Recunoașterea facială, folosită pentru evidența populației

Big Brother prinde contur! Recunoașterea facială, folosită pentru evidența populației

Avem de-a face cu prima țară din lume care folosește oficial verificarea facială în sistemul național de evidență a populației.
Recunoaşterea și verificarea facială depind de scanarea feţei unei persoane şi de potrivirea cu o imagine dintr-o bază de date existentă, pentru a se stabili identitatea acesteia. Verificarea necesită consimţământul explicit al utilizatorului, iar utilizatorul primeşte ceva în schimb, cum ar fi accesul la telefon său sau la aplicaţia bancară.
Aşadar, Singapore este prima ţară din lume care foloseşte verificarea facială în sistemul naţional de evidenţă a populaţiei, pentru a oferi acces atât la serviciile private, cât şi la cele guvernamentale.

Verificare sau recunoaștere?

Atât recunoașterea facială, cât și verificarea facială depind de scanarea feței unui subiect și de potrivirea acestuia cu o imagine dintr-o bază de date existentă pentru a-și stabili identitatea. Agenţia guvernamentală pentru tehnologie spune că va fi „fundamentală” pentru economia digitală a ţării. Sistemul a fost testat într-o bancă şi este acum lansat la nivel naţional. Tehnologia nu numai că identifică o persoană, dar se şi asigură că aceasta este cu adevărat prezentă.

Trebuie să vă asiguraţi că persoana este cu adevărat prezentă atunci când se autentifică, că nu este o fotografie, un videoclip, o înregistrare reluată sau un deepfake, a declarat Andrew Bud, fondator şi director executiv al iProov, compania din Marea Britanie care furnizează tehnologia.

Tehnologia va fi integrată cu schema de identitate digitală SingPass şi permite accesul la serviciile guvernamentale

Este pentru prima dată când verificarea feţei bazată pe cloud este utilizată pentru a asigura identitatea persoanelor care utilizează un sistem naţional de identitate digitală, a declarat Andrew Bud.

Prin contrast, tehnologia de recunoaştere a feţei ar putea scana faţa tuturor celor dintr-o gară şi ar avertiza autorităţile dacă un criminal trece prin faţa camerei.

Afaceri sau interese guvernamentale?

În SUA și China, companiile de tehnologie au ales deja căile de verificare facială. De exemplu, o serie de aplicații bancare acceptă Apple Face ID sau Face Deblocare Google pentru verificare, iar Alibaba din China are o aplicație Smile to Pay.

Multe guverne folosesc deja și verificarea facială, dar puțini au luat în considerare atașarea tehnologiei la un ID național.

Verificarea facială este deja răspândită în aeroporturi şi multe departamente guvernamentale o folosesc, inclusiv Ministerul de Interne al Regatului Unit şi Serviciul Naţional de Sănătate şi Departamentul de Securitate Internă al SUA.

Pe de altă parte, Comisia Europeană anunța, la începutul acestui an, că ia în considerarea interzicerea utilizării tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public, pentru următorii cinci, ani pentru a putea reglementa toate aspectele ce ţin de folosirea ei astfel încât să nu fie utilizată abuziv. Excepție ar face doar proiectele de cercetare şi securitate, pentru care tehnologia ar putea fi folosită în continuare.GovTech Singapore consideră că tehnologia va fi bună pentru companii, deoarece acestea o pot folosi fără a fi nevoie să construiască singuri infrastructura. În plus, a spus dl Kwok, este mai bine pentru confidențialitate, deoarece companiile nu vor trebui să colecteze date biometrice, relatează BBC.