Evenimentul Zilei > Actualitate > Big Brother. Nu mai poţi cumpăra telefon dacă nu accepţi recunoașterea facială
Big Brother. Nu mai poţi cumpăra telefon dacă nu accepţi recunoașterea facială

Big Brother. Nu mai poţi cumpăra telefon dacă nu accepţi recunoașterea facială

Începând de ieri, clienții care cumpără un telefon mobil vor trebui să-şi dea acordul pentru a fi înregistrați prin recunoașterea facială

Un pas suplimentar pentru a controla mai bine ciberspațiul

Iată încă un pas către o supraveghere generalizată. Pentru a controla mai bine ciberspațiul, guvernul chinez a emis o directivă pentru „păstrarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor online”, consolidând înregistrarea sub identitatea lor reală. În special, acesta prevede că operatorii de telefonie trebuie să „folosească inteligența artificială și toate mijloacele tehnice posibile” pentru a stabili identitatea reală a persoanelor care cumpără un telefon.

Identitatea în timp real

De asemenea, directiva promite că „va continua să crească supravegherea și inspecțiile” pentru a asigura respectarea obligației de înregistrare sub identitate reală. Deși această înregistrare în timp real a identității este în vigoare încă din 2013, utilizarea inteligenței artificiale și a recunoașterii faciale este nouă în acest domeniu. Pe web, utilizatorii au reacționat cu un amestec de suport și îngrijorare, temându-se că datele lor biometrice pot fi transmise altor entități sau vândute.

„Control… și mai mult control”

Recunoașterea facială este o tehnologie din ce în ce mai folosită în China, atât pentru securitate, cât și pentru utilizări mult mai frecvente, de exemplu la casele de la supermarket. Țara a experimentat recent primele sale încercări privind utilizarea acestei tehnologii.

La începutul lunii noiembrie, un profesor a atacat conducerea unei rezervaţii de animale din Hangzhou, în apropiere de Shanghai deoarece a cerut recunoașterea facială pentru vizitatori. Site-ul Weibo a fost, de asemenea, solicitat să înregistreze identitatea reală a utilizatorilor săi. Guvernul chinez monitorizează din ce în ce mai mult media socială pentru şi „promovează o dezvoltare sănătoasă și ordonată a Internetul și protejează securitatea statului și interesul public”, notează aubedigitale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.