Evenimentul Zilei > International > Biden și președintele Afganistanului, Ghani, întâlnire la Casa Albă
Biden și președintele Afganistanului, Ghani, întâlnire la Casa Albă

Biden și președintele Afganistanului, Ghani, întâlnire la Casa Albă

Președintele Biden se va întâlni cu președintele afgan, Ashraf Ghani, la Casa Albă pentru a discuta despre modalitățile prin care se poate asigura un viitor sigur pentru o țară din ce în ce mai amenințată de o insurgență pe fondul retragerii trupelor militare americane și internaționale.

Biden va folosi întâlnirea pentru a asigura conducerea afgană că administrația va continua să sprijine țara, prin asistență de securitate și cu ajutor diplomatic și umanitar, chiar dacă talibanii avansează asupra forțelor guvernului afgan.

Previziunile întâlnirii dintre Biden și Ghani: „Nu va fi o conversație fericită”

„Nu va fi o conversație fericită”, a spus Michael Kugelman, director adjunct al programului Asia pentru Centrul Wilson, un grup de reflecție din Washington. „În timp ce Kabul a acceptat faptul că forțele SUA pleacă, este greu de suportat, dat fiind faptul că retragerea se desfășoară împotriva unei ofensive talibane fără precedent”.

În cadrul întâlnirii de la Casa Albă, Biden îi va prezenta lui Ghani sprijinul financiar al Statelor Unite, fiind vorba despre un pachet de asistență umanitară de 266 milioane de dolari și asistență de securitate de 3,3 miliarde de dolari. Casa Albă va trimite trei milioane de doze din vaccinul Johnson& Johnson, unde cei din Afganistan suferă de un al treilea val de coronavirus.

„Unul dintre mesajele pe care le vom sublinia este necesitatea ca liderii să facă un front comun care să abordeze provocările pe care le primesc”, a declarat joi, secretara de presă a Casei Albe, Karine Jean Pierre.

Este de așteptat ca Ghani să folosească întâlnirea pentru a arăta că încă mai are sprijin financiar din partea Occidentului, chiar și fără prezența militară americană. Întâlnirea va avea loc la o zi după ce președintele Biden a spus că administrația sa va începe relocarea traducătorilor, șoferilor și a alți afgani care au colaborat cu forțele americane. Administrația Biden a fost supusă unei presiuni tot mai mari pentru a ajuta aliații afgani care s-au confruntat cu întârzieri birocratice pentru vizele speciale care oferă adăpost afganilor în Statele Unite.

Momente de cotitură pentru afgani

Săptămâna aceasta, talibanii au intrat în trei capitale de provincie, ciocnindu-se cu forțele de ordine. Talibanii au preluat controlul a peste 50 de districte din Afganistan prin mediere locală, infracțiuni militare și retrageri guvernamentale, când forțele Statelor Unite și-au început oficial retragerea.

A fost declarat că există o posibilitate medie ca Al Qaeda sau statul islamic să poată reapărea în Afganistan în următorii doi ani, ridicând perspectiva unei reapariții a grupărilor teroriste în regiune.