Evenimentul Zilei > Horoscop > Betelgeuse va exploda! Când? Curând… HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Betelgeuse va exploda! Când? Curând… HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Betelgeuse va exploda! Când? Curând… HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Astăzi ai nevoie de ceva abilitate ca să echilibrezi o dorinţă nestăvilită să vorbeşti vrute şi nevrute, cu oricine. Eşti prea comunicativ, prea indiscret, atenţie să nu "dai din casă"! Eşti supus la două influenţe importante şi opuse

17 ianuarie

 

Betelgeuse va exploda! Când? Curând… HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 17 ianuarie s-au născut Benjamin Franklin, Pedro Calderon de la Barca, Anton P. Cehov, Muhammad Ali (Cassius Clay), Al Capone, Dalida, Jim Carrey, Anton Şuteu, Radu Theodoru, Anton Balotă.

 

Sinaxar, Cuviosul Antonie cel Mare, cel ținut mai ales de femei și de fete. Și Antonie cel Nou, din Veria.

 

Tradiţional, în ”Kalendar” Antanasiile, Circovii de iarnă, Fulgerătoarele.

 

Asistăm, poate, la cea mai spectaculoasă dezvăluire a calendarelor suprapuse ale poporului român, al folclorului european. Circovii, provenind din slavonă, „ţircovnîie sviata” Sfinţii Bisericii, sunt triade de trei (rareori mai mulţi) sfinţi. Trei este numărul Sfintei Treimi, trei ciobănaşi avem în Mioriţa, trei sunt dorinţele pe care le pui, trei sunt încercările eroilor în basmele româneşti… dar sunt nenumărate exemplele puterii numărului trei. El face parte din magicul şir al lui Fibonacci.

Zilele de  16, 17 şi 18 ianuarie sunt, iarăşi, o perioadă a unei vechi sărbători europeană. Probabil a primilor locuitori, a dolicocefalilor. Nu se mai ştie cum se numea, cum se sărbătorea, la ce folosea. O sărbătoare, probabil a vânătorii, a înfrăţirii cu lupii, pecetluind legământul pe un nou an cu Lupul Şchiop, cu lupul, în general, arhetipul şi totemul european.

Peste sărbătoarea cu nume uitat a vânătorilor, în calendarul păstorilor, al doilea la număr, s-au suprapus Filipii de Iarnă, lupii cei de temut, care trebuie respectaţi şi hrăniţi ca să nu facă pagube turmelor.

Al treilea calendar este cel al agricultorilor, care are conotaţii creştine. Sunt o mulţime de interdicţii în perioada de trei zile a Sfinţilor Petru, Antonie, Atanasie şi Chiril, în special în ceea ce priveşte lucrul. Cine nu ţine sfinţii, îl mănâncă lupul. Simplu!

 

Doamnelor și domnilor, zilele acestea s-a discutat mult despre Betelgeuse. Au apărut articole în ”Astronomy Essentials”, ”American Scientist”, ”EarthSky”, ”Nature” etc. Și pe ”Playtech” este un articol, în limba română, din care nu înțelegi nimic. Este tradus cu Google.

Dar s-a discutat și pe ”Dimineața astrologilor” care a devenit, de fapt, ”Dimineața astronomilor”. Nu este rău. Când am intrat în ”cameră”, astronomii se păruiau bine, pentru că nu erau de acord asupra a două chestiuni: CÂND va exploda Betelgeuse și CÂT de departe este de Pământ.

Am stat și eu și i-am ascultat, reflectând că unde este atâta inteligență este și multă prostie. Întrebarea nu este când sau cum va exploda Betelgeuse ci ce influență va avea pe Pământ. Marii astronomi ai Pământului au tăcut. Nu aveau răspuns la întrebarea mea.

Betelgeuse este o stea strălucitoare, care se află în constelația Orion. A doua ca strălucire, după Rigel. În ultima sută de ani Betelgeuse a devenit din ce în ce mai slabă, ca albedou, își consumă rapid hidrogenul, iar din octombrie 2019 procesul s-a accelerat, fără precedent. Se observă ”gâlme” gigantice pe suprafața stelei, semn că sfârșitul ei nu este departe, are o vârstă cam de 7-8 miliarde de ani. Nu s-a observat că ar avea planete. Supergigantica roșie instabilă se va transforma în novă, poate o supernovă, printr-o explozie colosală, de o energie fără egal. În secundele exploziei, poate câteva minute, Betelgeuse va lumina cu o energie similară cu jumătate din cea a Soarelui. Apoi, poate o lună de zile, poate chiar două, poate mai mult, numai Dumnezeu știe, ultima supernovă a fost observată de chinezi, acum trei mii de ani, va avea lumina unui Luni pline, fiind, de departe, cea mai luminoasă stea de pe cer.

Până la urmă, astronomii au căzut de acord. Distanța până la Betelgeuse este de 724 de ani lumină și va exploda la finele lui 2020, sau în anul 2021. Va fi un spectacol pe cinste, fără repercusiuni fizice, materiale, asupra Pământului. Părerea astronomilor. Eu cred că nu se poate stabili o dată cât de cât precisă, deoarece legile fizicii, așa cum le știm pe Pământ, par că nu se mai aplică în Cosmos, la fenomene extreme, gen găurile negre, supernovele, sau anihilarea materie-antimaterie.

Din punct de vedere astrologic, Betelgeuse este în zodia Gemenilor, la 28 de grade și 16 minute. Este considerată o ”stea fixă” de natura lui Jupiter și Marte. Explozia ei va sublinia esențial și capital, pentru umanitate, caracterul ei pozitiv dinamic. Este de bine! O supernovă care, poate, va aduce, prin Lumina ei, mai mult bine și normalitate pe acest Pământ în care totul pare a fi greșit, foarte greșit!

Oricum, am spus-o de multe ori, astronomia este o arheologie celestă. Noi o să vedem, poate, o supernovă care a explodat acum 724 de ani! ”Era pe când nu s-a văzut, azi o vedem și nu e!”

Ceva nu este greșit, însă. Faptul că avem mereu speranța zilei de mâine, când lucrurile se pot îndrepta, binele poate triumfa, doar este o altă zi!

 

HOROSCOP   17 ianuarie 2020

BERBEC  Stelele te favorizează la cumpărături, în achiziţionarea unor obiecte de îmbrăcaminte de sezon pe care o sa le porţi cu plăcere, pentru că iţi stau bine. Atenţie, iarna nu s-a terminat, se pare că abia începe! Dacă eşti obligat să joci astăzi, în continuare, piesa asta de teatru care se numeşte viaţa zilnică trebuie să faci ca simţămintele tale să nu fie evidente. Zâmbeşte şi dă-te foarte ocupat. Din fericire numai prima parte a zilei este drastică şi dramatică, începând de la prânz lucrurile se înviorează, urmare unei veşti. Seara plăcută, favorabilă distracţiei, spectacolelor, dragostei.

TAUR   Horoscopul arată că trebuie să ceri sfatul şi sprijinul unui prieten experimentat, pentru că se pare că nu te poţi descurca singur. Mai bine mai târziu, decât prea târziu, sau niciodată! Ar trebui să fie o zi liniştită, în care poţi înregistra realizări cu dinamică pozitivă, atât în mijloace financiare cât şi în trăiri existenţiale. Din punct de vedere emoţional eşti pe lungimea de undă a anturajului şi în special a celor dragi şi apropiaţi, cărora, ţi se pare că în această perioadă, le înţelegi mai bine atitudinile, scopurile şi motivaţiile. Seara plăcută, poate te duci la un spectacol.

GEMENI   E cazul să te gândeşti dacă trebuie să munceşti mult, pentru bani puţini! Ritmul vieţii e nenatural de rapid, eşti prea obosit şi strivit de sistem. Caută soluţia de rezervă, planul „B”! O perioadă complexă, dar care perioadă nu este complicată?! În această perioadă, astăzi sau în curând, ţi se cere din nou ajutorul, de către un prieten poate din zodia Racului în orice caz semn de apă. Întotdeauna trebuie să ai o atitudine pozitivă, dar să nu promiţi niciodată mai mult decât poţi să faci, în speranţa ca se rezolvă, sau se uită. Nu trebuie să devii un „yesman”, caută să existe un echilibru între ceea ce faci şi cât eşti plătit.

RAC  De dimineaţă, utilizează atuurile pe care le ai în mânecă, relaţiile tale! E momentul potrivit, indicat de stele. Nu mai amâna, nu mai spune că o să ai timp, îndrăzneşte acum şi poate vei reuşi! La serviciu, în orice domeniu ai activa, astăzi nu este indicat să te laşi ghidat de simpatia pentru cutare sau cutare coleg. Fără să fii mitocan, poţi să refuzi cu multă graţie. Cel mai probabil este vorba de un împrumut „până la salariu”. Nu este vorba de meschinarie ci de poziţia stelelor care te sfătuiesc să nu amesteci astăzi plăcutul cu utilul. Mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă ideeu sau proiect.

LEU    Astăzi pare că e o zi obişnuită. Nimic foarte important, nimic foarte greu! Te strecori printre probleme şi situaţii spre o seară plăcută şi relaxanta, acasă, cu cei dragi şi cu ambianţa prietenoasă! Ca direcţie principală a dezvoltării viitorului, configuraţia astrologică indică păstrarea unui „status quo” şi acumulări sigure, dar lente. În ziua în discuţie,  urmăreşte cu atenţie banii pe care trebuie să-i încasezi, ca să nu ai întârzieri. Casa familiei şi a rudelor este mai slab aspectată, probabil mici probleme de rutină, dar fii atent la acest domeniu.

FECIOARA    La serviciu, sau unde îţi petreci dimineaţa nu ai motive de încântare. Din fericire, planul sentimental e favorizat şi partenerul, familia, te fac, cu multă dragoste, să uiţi de neplăceri! Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate, chiar dacă crezi că eşti bine-merci. Dedică ziua familiei, cuplului şi încearcă să descifrezi relaţiile şi scopurile fiecărui membru al familiei. Oferă-le ajutorul. Prietenii, familia, anturajul apropiat este avantajat de stele. Poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în compania lor.

BALANŢA   Norocul îţi este astăzi prietenul cel mai bun, care te ajută să treci peste obstacole şi dificultati fără să faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ţi doreşti, este criză şi în Cosmos! Cu un compliment bine plasat poţi schimba cursul discuţiei. Nu da curs propunerilor extravagante, odihneşte-te şi relaxează-te. O carte bună sau un film interesant pot crea un climat confortabil. Ceea ce s-a pierdut se va găsi. Regăseşti fie un obiect pierdut, fie ceva ce ai rătăcit, poate chiar sentimente sau trăiri. Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat. Seara relaxantă.

SCORPION  Poţi primi o veste sau o informaţie care iţi face placere. Unii dintre Scorpioni pot primi veşti bune de la părinţi, copii, sau de la rude, în legătură cu o aniversare, sau un eveniment. Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. O informaţie în legătură cu nişte bani, dar nu spera că se rezolvă imediat. Toată perioada este sub semnul, care, de fapt nici nu este negativ, al amânării şi al întârzierii. Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. Astăzi lasă analizele sofisticate pe altă dată.

SĂGETĂTOR  Vrei sa pari mai tare şi mai important decât eşti! E foarte bine, pentru că aparenţele conteaza, dar nu ţi-ai ales bine momentul! Azi e o zi densă şi anturajul tău nu are timp pentru tine! În prezent ai ajuns într-o poziţie pe care o consideri echilibrată, dar vai, foşgăiala din jurul tău îţi atacă temeiul. Încă o dată, nu este nimic acut sau foarte ameninţător, dar picătura chinezească începe să cadă… Nici chiar prietenii apropiaţi nu te pot ajuta, mai curând strică decît folosesc. Horoscopul arată că eşti singur, ca un drumeţ în calea lupilor. Dar, „nu mor caii, cînd vor câinii”! Soluţia este disimularea inteligentă.

CAPRICORN     Ai mici situaţii de rezolvat, dar ziua este lungă şi ai timp! Trebuie să te concentrezi mai mult pe problemele importante ale vieţii tale, interesele tale şi să faci proiecte de viitor! Atenţia îţi este atrasă de nevoia de a stabili şi/sau tranşa anumite chestiuni între tine şi un prieten. Configuraţia astrologică arată că ai toate şansele de reuşită, dar nu trebuie să întreci măsura, folosindu-te de influenţele favorabile. Ai, de asemenea, o dorinţă de a vorbi cu persoane care să ştie să te asculte şi să te înţeleagă.  Nu trebuie, însă, să exagerezi cu destăinurile sau istorisirile mai ales către parteneri sau femei. Vorbeşte mult, dar nu spune nimic!

VĂRSĂTOR  Astăzi ai nevoie de ceva abilitate ca să echilibrezi o dorinţă nestăvilită să vorbeşti vrute şi nevrute, cu oricine. Eşti prea comunicativ, prea indiscret, atenţie să nu „dai din casă”! Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane importante, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proiecte de viitor, proprietăţi sau posesiuni comune.  Pe de altă parte carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sentimentale. Dragostea este bine aspectată, interesul tău pentru acest domeniu are o dinamică pozitivă. Proiectele începute mai ales dimineaţa, dar şi după ora amiezii, au toate şansele să fie benefice.

PEŞTI  Încă de dimineaţa devreme, de la vremea cafelei, trebuie să iei măsurile necesare ca să-ţi organizezi ziua, care pare a fi densă şi aglomerată. Nu promite nimic, nu exagera, nu te grăbi! Uneori o activitate ce pare foarte profitabila poate să atragă intervenţia unor persoane puternice, dar nemulţumite de ceea ce se întâmplă. Adică, pentru câţiva dolari în plus te căptuşeşti cu „posibili ostili” de mai multe milioane de dolari. Prudenţa, vigilenţa şi un dram de viclenie te pot scuti de necazuri în perioada menţionată.