Evenimentul Zilei > International > Berlusconi strânge dreapta italiană sub conducerea sa
Berlusconi strânge dreapta italiană sub conducerea sa

Berlusconi strânge dreapta italiană sub conducerea sa

Partidul populist de dreapta condus de premierul italian Silvio Berlusconi s-a unit oficial, astăzi, cu partidul post-fascist Alleanza Nazionale în cadrul congresului fondator al grupării Il Popolo della Liberta, noul bloc de dreapta care este creditat cu cele mai mari şanse să domine scena politică italiană în viitorul apropiat, scrie EUObserver.

Congresul, care va dura trei zile şi a costat peste 3 milioane de euro, va marca fuziunea celor două partide, o mişcare aşteptată care îl aduce pe Berlusconi şi mai aproape de visul său de a unifica grupările politice de dreapta din Italia.Liderul italian va deveni preşedintele partidului Il Popolo della Liberta (Poporul Libertăţii), iar rivalul său şi şeful fostei Alleanza, Gianfranco Fini, a anunţat că va prelua gruparea când se va retrage Berlusconi.

"Berlusconi ştie că metoda sa de conducere nu poate degenera într-un cult al personalităţii", a spus Fini, care este, de asemenea, speaker-ul Camerei Deputaţilor.

"Trebuie să garantăm că Poporul Libertăţii nu este partidul unui singur om, ci al unei ţări întregi", a adăugat Gianfranco Fini.

Alleanza Nazionale a fost formată de Gianfranco Fini din partidul Mişcării Sociale Italienie, fostul partid neo-fascist, căruia i s-au alăturat câţiva conservatori creştini-democraţi şi liberali.

Chiar dacă a spus, în urmă cu ceva vreme, că liderul fascist italian, Benito Mussolini, a fost cel mai mare om de stat al secolului 20, Fini a încercat să se distanţeze de trecutul său în extrema dreaptă, făcând numeroase călătorii în Israel şi criticând discriminarea imigranţilor sau a minorităţilor naţionale.

Totuşi, visul lui Berlusconi nu este încă realizat, partidul xenofob de dreapta Liga Nordului refuzând în mai multe rânduri să se alăture blocului.