Procurorii anticorupție din Alba Iulia anunță că au început urmărirea penală împotriva lui Dumitru Marcu, asociat și fost administrator al firmei SC Petrotyl SRL, cu sediul în comuna Cristian, de lângă Sibiu.
Dumitru Marcu este urmărit de DNA pentru evaziune fiscală de proporții, în urma unor tranzacții cu combustibili, afaceri derulate în perioada 2008 – 2009. După rețeta ”patentată” și de alți benzinari din Sibiu aflați acum sub urmărire penală sau trimiși deja în judecată, și Dumitru Marcu este cercetat de procurorii anticorupție pentru faptul că prin Petrotyl a pus în vânzare pe piața din România combustibili achiziționați fără accize.

Clasicul "combustibil neaccizat"

”În cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada 2008-2009, suspectul Marcu Dumitru, în calitate de administrator al SC PETROTYL SRL, a efectuat achiziții de carburanți auto de la mai multe firme. Acești carburanți auto reprezentau în realitate combustibili petrolieri neaccizați, societățile furnizoare fiind folosite pentru schimbarea destinației ilegale a acestor produse în unele accizabile. Prin aceste acțiuni a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 47.756.278,79 lei (aprox. 12 milioane euro la cursul acelei perioade) , din care 27.964.494,30 lei accize, iar 7.071.950,23 lei impozit pe profit și 12.719.834,26 lei TVA”, estimează procurorii DNA, potrivit unui comunicat de presă. Conform uzanțelor, cei de la DNA precizează că în această fază a urmăririi penale, Dumitru Marcu beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Cum au vrut să scape: și-au cerut falimentul

SC Petrotyl SRL a fost înființată în anul 1998. Potrivit datelor Oficiului Registrului Comerțului consultate de Turnul Sfatului, asociații societății cu sediul în Cristian sunt Dumitru Marcu, născut în Tilișca acum 61 de ani, cu 40% din părțile sociale, Florian Gheorghe Popa (41 de ani, născut în Săliște) cu 30% din părțile sociale și  Maria Nela Popa (35 de ani, Sibiu), tot cu 30%.
În primul an de activitate, firma a înregistrat o impresionantă cifră de afaceri de peste 68 de milioane de lei. În 2009, cifra de afaceri a scăzut la 34 de milioane de lei, apoi la nouă milioane de lei, an 2010  din care firma ”a trecut pe pierdere”.
În 2011, adminstratorul SC Petrotyl SRL, Dumitru Marcu, a cerut instanței insolvența firmei. Tribunalul Sibiu a aprobat direct falimentul societății în octombrie 2011, contestațiile la tabelul creanțelor prelungind procedurile de faliment, proceduro care au ajuns acum și în judecata Înaltei Curți de Casație și Justiție.