Evenimentul Zilei > International > Belarus se pregătește de război? Aleksandr Lukaşenko a făcut anunțul. Au fost achiziționate din Rusia sisteme antiaeriene S-400 și rachete Iskander
Belarus se pregătește de război? Aleksandr Lukaşenko a făcut anunțul. Au fost achiziționate din Rusia sisteme antiaeriene S-400 și rachete Iskander

Belarus se pregătește de război? Aleksandr Lukaşenko a făcut anunțul. Au fost achiziționate din Rusia sisteme antiaeriene S-400 și rachete Iskander

Belarus este unul dintre aliații Rusiei și de multe ori s-a zvonit că ar putea lansa atacuri în Ucraina. Aleksandr Lukaşenko a susținut că nu va participa militar la război, însă a decis să își întărească securitatea națională. În acest scop a achiziționat din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi rachete Iskander.

Președintele belarus a anunțat joi seara că țara sa a achiziționat armament din Rusia. Este vorba despre sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi rachete Iskander, pentru a întări securitatea națională.

Este cunoscut faptul că Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului, este un apropiat a lui Vladimir Putin, cei doi având mai multe întâlniri de la invazia Rusiei în Ucraina.

Joi, 19 mai, liderul de la Minsk a spus, citat de biroul său de presă într-un comunicat pe Telegram, că „am ajuns la un acord cu (preşedintele rus Vladimir) Putin”. S-a precizat că a fost achiziționată cantitatea „necesară” de armament, dar nu au fost oferite alte detalii.

„Cu astfel de arme, deja avem o armată complet diferită”, a spus președintele din Belarus, subliniind că acestea „pot provoca distrugeri colosale”.

La începutul lunii mai, Alexander Lukașenko, în vârstă de 67 de ani, care a condus Belarusul cu o mână de fier din 1994, a acuzat Occidentul că este „obsedat” de ideile naziste și că este „în război cu Rusia” în Ucraina.

Vladimir Putin intensifică capacitățile militare ale aliaților Rusiei

Războiul din Ucraina a împărțit întregul continent în două tabere. Majoritatea țărilor condamnă acțiunile forțelor ruse, însă sunt și oficiali care îl susțin pe liderul de la Kremlin. Unul dintre cei mai cunoscuți și devotați aliați este Belarus, care a permis forțelor ruse să intre în Ucraina de pe teritoriul său. De asemenea, ei au găzduit și o parte din negocierile de pace purtate între cele două state.

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a fost prezent la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă de la Moscova, unde a vorbit alături de lideri ai aliaților Rusiei din Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

El a cerut țărilor să-și eficientizeze operațiunile și să se asigure că diverse agenții de aplicare a legii și servicii de securitate lucrează în coordonare, adăugând că administrația sa va echipa forțele cu cele mai noi arme.

În urma acestor declarații, iată că se arată și primele fapte. Joi, 19 mai, Aleksandr Lukaşenko anunță că a achiziționat din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi rachete Iskander.