Cum vrea să scape Lukaşenko de opozanții săi? Legea a fost adoptată

Cum vrea să scape Lukaşenko de opozanții săi? Legea a fost adoptatăSursa foto: EVZ

Belarus a introdus pedeapsa cu moarte pentru orice tentativă de act de terorist. Până acum sentința capitală se aplica doar celor care comiteau efectiv astfel de acte. Decizia vine în contextul în care mai mulți opozanți ai lui Lukaşenko, printre care și Svetlana Tihanovskaia sunt anchetați pentru astfel de presupuse fapte.

Republica Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru pregătirea de atentat sau "tentativă de act terorist", potrivit unui decret publicat miercuri, 18 mai, citat de agenţiile de presă ruse, acuzaţii care vizează numeroşi militanţi ai opoziţiei, printre care lidera opoziţiei aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, informează AFP.

„Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a semnat legea ce prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru o tentativă de act terorist", potrivit agenţiei RIA Novosti, în condiţiile în care până acum doar cei care au comis un astfel de act erau pasibili de execuţie.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, textul relevă că nicio "pregătire sau tentativă" de crimă nu este pasibilă de pedeapsa cu moartea, exceptând cele calificate drept "teroriste".

Regim autoritar

Aleksandr Lukaşenko este la putere din 1994, în fruntea unui regim autoritar pe care îl menține prin toate mijloacele. Realegerea lui în funcția de președinte în 2020 a fost intens contestată, de lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia care a susținut că a câștigat alegerile, părere împărtășită și observatorii occidentali.

Numeroşi opozanţi au fost arestaţi atunci pentru tentativă sau pregătire de act terorist. În martie 2021, Parchetul din Belarus a anunţat că lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, aflată la exil în Lituania, face ea însăşi obiectul unei anchete pentru "pregătire de act terorist în grup organizat", potrivit agenţiei de presă belaruse Belta.

Lidera opoziției din Belarus a anunțat la finele lunii aprilie 2022, că Statele Unite va crește asistența tehnologică necesară pentru lupta împotriva represiunii conduse de preşedintele Belarusului. Svetlana Tihanovskaia a declarat că a discutat cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, precum şi cu mai mulţi înalţi oficiali americani, care ar fi dispuși să sprijine mișcarea democratică din Belrus. Ea mai susține că 86% dintre cetățenii din Belartus sunt împotriva războiului din Ucraina.

Proces împotriva opozanților

Republica Belarus, aliatul principal al Rusiei, este ultima din Europa care aplică încă pedeapsa capitala. Îşi execută condamnaţii prin împuşcare.

De altfel, un nou proces împotriva a 12 militanţi ai opoziţiei a început miercuri în oraşul Grodno, iar liderul lor presupus, Nikolai Avtuhovici, este acuzat de "act terorist" şi de "pregătirea unui act de terorism" în grup organizat, potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Viasna.  Potrivit acestei surse, anchetatorii acuză grupul că a incendiat o maşină şi casa unui poliţist, apoi că au aruncat în aer o altă maşină.