Evenimentul Zilei > International > Belarus. Opoziția ocupă din nou capitala. Poliția își încarcă armele cu muniție reală
Belarus. Opoziția ocupă din nou capitala. Poliția își încarcă armele cu muniție reală

Belarus. Opoziția ocupă din nou capitala. Poliția își încarcă armele cu muniție reală

Președintele bielorus Alexandr Lukașenko, aflat sub presiune constantă după alegerile prezidențiale contestate din luna august, nu dă nici un semn că are intenția să țină seama de revendicările protestatarilor, și nici de criticile și sancțiunile UE.

O uriașă manifestație de protest este prevăzută, duminică, împotriva liderului de la Minsk, de data aceasta sub amenințarea gloanțelor de care poliția a amenințat că va face uz.

Această acțiune este prima de acest fel de amploare după ultimatumul fixat lui Lukașenko (aflat la putere din 1994) de către lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania.

Tihanovskaia i-a dat termen până la 25 octombrie lui Lukașenko să părăsească puterea. În caz contrar, Tihanovskaia a declarat că va face un apel național la proteste de stradă și la declanșarea grevei generale.

Alexandr Lukașenko (66 de ani) aflat sub presiune constantă după alegerile prezidențiale contestate din luna august, nu dă nici un semn că are intenția să țină seama de revendicările protestatarilor, și nici de criticile și sancțiunile UE. Ba din contra.

Toate figurile opoziției bieloruse sunt acum în detenție sau în exil.

Și duminica trecută, protestul săptămânal de la Minsk a fost suprimat violent de polițiști, care au folosit tunuri de apă și grenade asurzitoare împotriva manifestanților. Sute de oameni au fost arestați.

Această intrervenție a fost cea mai brutală din ultimele săptămâni.

KGB-ul din Belarus denunță „agenturili”

Luni, ministerul de Interne a avertizat că poliția nu va mai ezita de acum să recurgă „dacă este necesar” la muniție reală, ceea ce constituie o escaladare dramatică a crizei din Belarus.

Autoritățile, care acuză Occidentul că a pus la cale protestele din Belarus pentru ca să-l dea jos pe Lukașenko, au justificat această decizie asigurând că demonstrațiile au devenit „organizate și extrem de radicale”, cu „atacarea cu pietre, sticle și cuțite” a „forțelor de ordine” și ridicarea de „baricade” pe străzi.

Directorul KGB-ului din Belarus,  Ivan Tertel, a dat asigurări, sâmbătă, că deține informații despre „o provocare iminentă” aflată în pregătire în scopul de a „destabiliza” Belarus.

Poliția din Belarus a tras deja cu muniție reală la începutul lunii august, în timpul primelor demonstrații reprimate cu forța la Brest, în sudul țării. Un protestatar a decedat ulterior din cauza rănilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE