LA LIBRE BELGIQUE: Numeroase arestări în Belarus la începutul unei noi manifestaţii

LA LIBRE BELGIQUE: Numeroase arestări în Belarus la începutul unei noi manifestaţii

Mai multe zeci de manifestanţi au fost reţinuţi duminică la Minsk, la începutul unui nou marş săptămânal care denunţă realegerea considerată frauduloasă a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Imaginile difuzate de media independentă tut.by arată poliţişti anti-revolte şi bărbaţi cu cagule în civil repezindu-se spre centrul unui bulevard mare din capitala belarusă, arestând, uneori violent, manifestanţii care erau prezenţi în număr mare.

Potrivit ONG-ului Viasna, 39 de persoane au fost arestate. Manifestaţia săptămânală a putut totuşi începe, reunind cel puţin 10.000 de persoane, potrivit unui jurnalist AFP.

Sâmbătă, şeful contestat al statului a surprins prin organizarea unei întâlniri cu mai mulţi opozanţi încarceraţi cu care a stat de vorbă în închisoarea serviciilor speciale (KGB) cu scopul - potrivit preşedinţiei belaurse - de a discuta despre schimbările constituţionale pe care le plănuieşte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Canalul Telegram NEXTA Live care coordonează în parte protestul şi are două milioane de abonaţi - într-o ţară de 9,5 milioane de locuitori - a chemat manifestanţii să se adune în jurul acestei închisori şi a celei a Ministerului de Interne pentru ca „fiecare deţinut politic să audă” poporul.

Sute de manifestanţi, responsabili ai unor mişcări politice, organizaţii sindicale şi jurnalişti au fost arestaţi de la începutul lunii august şi încarceraţi pentru că au participat sau au organizat contestările.

Vreo zece jurnalişti printre care reprezentanţi ai media ruseşti au fost de asemenea reţinuţi duminică.

Mişcarea de contestare fără precedent, declanşată de bănuielile de fraudă masivă la alegerile prezidenţiale din 9 august, adună în fiecare duminică zeci de mii de persoane.

Drept răspuns, autorităţile desfăşoară în număr mare la Minsk forţe anti-revolte, vehicule blindate şi tunuri cu apă. Ele limitează şi accesul la Internetul mobil şi reduc transportul în comun pentru a pune piedici mobilizării.

„Nu contează numărul de persoane pe care le duc la închisoare, noi vom ieşi oricum, pentru că lideri sunt el, ea, noi toţi”, declară pentru AFP Alexandr Starovoitov, un întreprinzător de 32 de ani care se pregăteşte de manifestaţie.

Principalele figuri ale opoziţiei sunt fie în închisoare, fie în exil, precum candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale, Svetlana Tihanovskaia.

Săptămâna aceasta, mai multe ţări, printre care Regatul Unit, Estonia şi Letonia şi-au rechemat ambasadorii de la Minsk. Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) s-a declarat „foarte îngrijorat” de o discriminare care îi vizează pe atleţi din cauza opiniilor lor politice.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR