Evenimentul Zilei > EVZ Special > Belarus, din nou în stradă. Lukașenko, în dubă cu tine!
Belarus, din nou în stradă. Lukașenko, în dubă cu tine!

Belarus, din nou în stradă. Lukașenko, în dubă cu tine!

Zeci de mii de bieloruși au reînceput, duminică, protestele împotriva realegerii liderului de la Minsk în fruntea țării, denunțând un scrutin fraudulos.

Criticii președintelui bielorus au început să se adune, duminică, la Minsk, pentru o nouă manifestație menită să mențină presiunea asupra regimului, confruntat cu o mișcare de contestare istorică.

Aflat la putere de 26 de ani, președintele Alexandr Lukașenko , în vârstă de 65 de ani, a jurat să „resolve problema” contestării sale, care este, potrivit lui, rezultatul unui „complot occidental”, și  a pus chiar armata în stare de alertă, sâmbătă, acuzând NATO de manevre la granițele Belarus.

Protestatarii, printre care muncitori de la emblematica uzină de tractoare MTZ, se deplasau către centrul capitalei Minsk agitând steagul alb-roșu al opoziției, care a fost de altfel primul drapel al Bielorusiei independente de URSS, din 1991 în 1995.

Deja adunați în centrul Minskului, mii de alți manifestanți scandau „Libertate!” și „Lukașenko, în duba poliției cu tine!”.

Forțele anti-proteste , în special înarmate cu tunuri de apă, au fost dislocate în număr mare, potrivit jurnaliștilor AFP. Cu puțin timp înainte de începerea manifestației, ministerul de Interne a avertizat împotriva adunărilor „nelegitime” și a solicitat cetățenilor „să fie înțelepți”.

Ministerul Apărării a avertizat că, în caz de tulburări în apropierea memorialelor celui de-al Doilea Război Mondial, locuri de manifestare în ultimele două săptămâni, cei vinovați vor avea de-a face „nu cu poliția, ci cu armata”.

Opozanții speră să repete duminică succesul din 16 august, când peste 100.000 de oameni au manifestatla Minsk pentru a denunța realegerea pe care o consideră frauduloasă, la 9 august, a lui Alexander Lukașenko, precum și represiunea brutală care a urmat din partea forțelor de ordine.

„Sunt atât de mândră de bieloruși acum pentru că, după 26 de ani de teamă, sunt pregătiți să-și apere drepturile”, a declarat sâmbătă,  lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, care susține că a câștigat scrutinul. „Îi îndemn să continue”, a adăugat ea.

După două săptămâni de acțiuni de protest, manifestația de duminică trebuie să demonstreze că opoziția îi poate impune lui Lukașenko un conflict de durată pentru  a forța negocierile pentru plecarea sa.

Președintele bielorus a putut conta pe fidelitatea armatei, poliției și seerviciilor secrete, dar a înregistrat defecțiuni în media de stat și în întreprinderile publice.

Partizanii lui Lukașenko au prevăzut, tot duminică, manifestații de susținere cu cortegii de mașini.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: