Reamintim că sute de sportive l-au acuzat pe fostul medic al lotului naţional, Larry Nassar, că le-a abuzat sexual sub pretextul unor terapii inovatoare. Cei doi antrenori români apar și ei în acest dosar controversat deoarece au coordonat, pe rând, echipa naţională a Statelor Unite, dar şi pentru că Federaţia de gimnastică folosea baza din Texas a celor doi soţi pentru cantonamente, precizează Dailymail.co.uk.

Un număr impresionant de campione mondiale şi olimpice, au declarat, sub jurământ, că au fost abuzate de medicul lotului naţional, Larry Nassar, în centrul de pregătire deţinut de antrenorii români.

Chiar dacă nu există dovezi conform cărora soţii Karolyi ar fi ştiut de abuzuri, victimele îi acuză că nu le-au protejat de medicul echipei. „Am auzit în timpul audierilor că unii dintre părinţi erau în camera de terapie, cu propriii copii, şi Larry Nassar făcea acelaşi lucru şi nici ei nu au observat nimic. Cum aş fi putut să îmi dau eu seama?”, s-a apărat Martha Karolyi în interviul acordat canalului NBC, care va fi difuzat duminică, 22 aprilie, în SUA. „Toată această afacere a fost pentru noi ca o explozie, ca o bombă care explodează. Boom”, a precizat, la rândul său, Bela Karolyi.

Multe dintre gimnaste nu cred în aceste explicaţii şi i-au dat pe cei doi antrenori români în judecată. Fosta gimnastă Mattie Larson, care a depus mărturie pentru că a fost agresată sexual de Nassar, susține că erau forţate să se antreneze, deşi erau accidentate.

„Martha, l-ai ţinut aproape pe Larry pentru că era un medic bun? Sau l-ai ţinut pentru că ne-a lăsat să concurăm când eram accidentate şi era dispus să vă păstreze secretele?”, a spus Larson la proces. „Era marioneta lor (medicul Nassar – n.r.), ne antrenam accidentate. Ei au obţinut ce au vrut și el a obţinut ce a vrut”, spunea și Jeanette Antolin, fostă componentă a lotului SUA.

Mai mult, gimnastele ar fi fost chiar și înfometate și criticate pentru felul în care arătau, iar dieta şi antrenamentele dure ar fi dus la întârzierea pubertăţii, iar cele care intrau în pubertate erau ridiculizate. „Este îngrozitor. Este îngrozitor. Dar aş spune că nu contează dacă vorbim de nume cunoscute sau de anonimi. Orice copil care a fost violat de Nassar reprezintă o crimă şi este atât de trist”, a concluzionat doamna Karolyi fară să aducă aminte de acuzațiile sportivelor. 

265 de tinere, majoritatea sportive, l-au acuzat pe fostul medic al echipei naţionale de gimnastică a Statelor Unite că le-a abuzat sexual sub pretextul unor terapii inovatoare care ar fi urmat să le aline suferinţa mai repede.

Larry Nassar a primit două condamnări de 125 şi 175 de ani pentru abuz sexual şi alţi 60 de ani de închisoare pentru deţinere de imagini pornografice cu minori.