Becali, proces pentru moşia Viziru

Becali, proces pentru moşia Viziru

Omul de afaceri a deschis proces împotriva AVAS şi cere statului moşia şi balta Viziru, din Brăila, sau să primească despăgubiri.

Omul de afaceri Gigi Becali dovedeşte că are mână bună la combinaţiile imobiliare. El a pus ochii pe averea ziaristului şi omului politic Stelian Popescu (1875-1953), fondatorul ziarului "Universul". Ţinta sa este moşia şi balta Viziru din Brăila, care are o suprafaţă de aproximativ 12.400 de hectare. Gigi Becali a cerut în instanţă, într-un proces deschis împotriva AVAS, reconstituirea dreptului de proprietate, sau despăgubiri în bani pentru moşie. Condamnat de comunişti Totul a început în aprilie 2007, atunci când Gigi Becali a cumpărat, de la moştenitorii lui Stelian Popescu, drepurile succesorale în cotă de 57/64 din acţiunile deţinute de ziarist la Societatea Anonimă Română Viziru. Stelian Popescu avea, în 1945, 8.500 de acţiuni din totalul de 15.000 de acţiuni conform unui certificat emis de Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti. În 1945, Tribunalul Poporului l-a condamnat în lipsă pe Stelian Popescu la pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru "crime de război". Era vorba de celebrul lot al celor 14 ziarişti, din care mai făcea parte: Pamfil Şeicaru, Nichifor Crainic, Ilie Popescu- Prundeni, Radu Demetrescu- Gyr ş.a. Prin această sentinţă, magistraţii comunişti au ordonat "confiscarea întregii averi a numitului, cu tilul de despăgubiri în folosul statului", inclusiv a acţiunilor. În 1995, Curtea Supremă a rejudecat dosarul şi l-a achitat pe fondatorului Universului. Nemulţumirea Imediat, moştenitorii au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate la Comisia de Fond Funciar Viziru, dar cererile lor au fost respinse. Autorităţile au arătat că moştenitorii au acţiuni la o societate agricolă, şi nu pot primi restituiri în natură sau despăgubiri, deorece acţiunile nu fac obiectul legilor fondului funciar. Gigi Becali este nemulţumit că AVAS nu-i dă bani, drept despăgubiri."

Prin nerecunoaşterea dreptului meu la despăgubiri se lasă fără efecte juridice concrete, sub aspect patrimonial, decizia Curţii Supreme , în cazul lui Stelian Popescu, de înlăturare a confiscării averii", arată Gigi Becali. Stelian Popescu este cel care a construit Palatul "Universul" din Bucureşti

Ne puteți urmări și pe Google News