BBC a oferit scuze după ce o anchetă a arătat că jurnalistul Martin Bashir a folosit metode „înșelătoare” pentru a obține un interviu cu prințesa Diana.

BBC a ascuns tacticile „înșelătoare” pe care jurnalistul Martin Bashir le-a folosit pentru a-și asigura faimosul interviu cu prințesa Diana și „nu a respectat standardele de integritate și transparență”. Lordul Dyson, judecătorul care a condus ancheta, a declarat că BBC „nu a respectat standardele înalte de integritate și transparență, care îl caracterizează”.

BBC și jurnalistul Bashir și-au cerut scuze, iar BBC le-a scris prinților William și Harry

Pe lângă fiii Dianei, BBC a scris și prințului Charles și fratelui Dianei, Earl Spencer. De asemenea, returnează toate premiile primite de interviu, inclusiv un TV Bafta câștigat în 1996. De atunci, fratele Dianei, Earl Spencer, a pus la îndoială tactica lui Bashir pentru a obține interviul.

Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat: „Deși raportul arată că prințesa Diana a fost interesată de ideea unui interviu cu BBC, este clar că procesul de asigurare a interviului a fost departe de așteptările îndreptățite ale publicului. Ne pare foarte rău pentru acest lucru. Lord Dyson a identificat deficiențe clare. Deși BBC-ul de astăzi are procese și proceduri semnificativ mai bune, cele care existau la acea vreme ar fi trebuit să împiedice asigurarea interviului în acest fel. BBC ar fi trebuit să facă eforturi mai mari pentru a afla adeevărul despre ce s-a întâmplat la acea vreme și să fie mai transparent. În timp ce BBC nu poate întoarce timpul, putem oferi scuze complete și necondiționate. BBC le oferă astăzi”.

Interviul prințesei Diana cu Bashir a fost un boom media pentru BBC: 25 de milioane de telespectatori au urmărit interviul

Interviul din 1995 s-a bucurat de un succes uriaș, fiind urmărit de peste 25 de milioane de telespectatori la momentul difuzării. În timpul acestui interviu, prințesa Diana a făcut celebra afirmaţie: „Eram trei în acest mariaj”. A fost prima dată când un membru activ al familiei regale a vorbit deschis despre viaţa în familia regală, iar prinţesa Diana a subliniat atunci că avea un mariaj nefericit cu prinţul Charles, a vorbit despre aventurile lor şi despre bulimia de care suferea.

Bashir și-a cerut scuze pentru metodele folosite, dar a spus că a rămas „extrem de mândru” de interviu

Jurnalistul Martin Bashir a plecat de la BBC săptămâna trecută, invocând probleme de sănătate. Acesta nu a făcut niciun comentariu cu privire la anchetă.

El a spus: „Declarațiile bancare nu au nicio influență asupra alegerii personale a prințesei Diana de a participa la interviu. Dovezile transmise anchetei cu scrisul ei de mână confirmă fără echivoc acest lucru, iar alte dovezi convingătoare prezentate lui Lord Dyson o întăresc.

Pentru prima dată, nota Dianei pe care a scris-o după transmiterea interviului a fost publicată ca parte a anchetei. În ea, ea scria: „Martin Bashir nu mi-a arătat niciun document și nici vreo informație de care nu aveam cunoștință anterior”.

Scrisoarea de la Diana către Martin Bashir din 1995

Reporterul Martin Bashir va face obiectul investigaţiilor BBC, metodele prin care a obţinut interviul fiind suspecte. El este acuzat că a falsificat mai multe extrase de cont pentru a o determina pe Diana să vorbească despre problemele sale. BBC a declarat că Bashir a cooperat pe deplin cu anchetatorii şi că nu va comenta public, în timp ce procesul este în desfăşurare. Interviul, care a fost unul dintre cele mai vizionate programe BBC din toate timpurile, i-a adus lui Bashir un premiu Bafta TV, scrie BBC.