BBC: Cancelarul german Angela Merkel critică dur guvernul lui Victor Ponta

BBC: Cancelarul german Angela Merkel critică dur guvernul lui Victor Ponta

BBC News scrie despre suspendarea preşedintelui român Traian Băsescu şi aminteşte criticile venite din Germania, precum şi faptul că Băsescu insistă că nu a comis "încălcări grave" ale Constituţiei şi nu ar trebui suspendat din funcţie.

Guvernul condus de Victor Ponta a fost criticat dur de cancelarul german Angela Merkel, pentru că a încălcat normele democratice în mod persistent, de când a venit la putere în urmă cu şase săptămâni, precizează BBC News. Asupra lui Ponta se fac presiuni pentru a demisiona din funcţie, din cauza unor acuzaţii de plagiat, adaugă sursa citată. Premierul neagă însă acuzaţiile, care se referă la teza de doctorat susţinută în 2003. Deciziile Curţii Constituţionale Curtea Constituţională din România a menţinut votul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, permiţând organizarea unui referendum asupra demiterii sale, relatează BBC. Curtea decide, azi, dacă guvernul a acţionat legal atunci când a schimbat regulile referendumului, făcând mult mai uşoară procedura de demitere a şefului statului. Premnierul Victor Ponta îl acuză pe Băsescu că şi-a depăşit atribuţiiile şi s-a amestecat în treburile guvernului. "Conflictul dintre cei doi a îngheţat procesul de luare a deciziilor în România", precizează sursa citată. Judecătorii au deliberat nouă ore, înainte de a da verdictul, potrivit căruia votul de vineri din Parlament a fost legal. Referendumul este programat pentru 29 iulie, aminteşte BBC. Suspendare cu majoritatea voturilor exprimate

Schimbările făcute de guvern în privinţa referendumului fac posibil ca preşedintele ţării să fie suspendat doar cu majoritate dintre voturile exprimate la referendum, nu cu majoritatea voturilor celor 9 milioane de alegători înscrişi pe liste, aşa cum erau regulile până acum. Ponta a declarat că speră ca românii să voteze împotriva preşedintelui, pentru a începe o nouă eră în politică. Conflictul dintre cei doi oficiali români vine chiar în perioada în care România încheie acordurile cu FMI pentru un pachet de ajutor financiar, mai aminteşte sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News