Bătrâni pentru muncă, dar prea tineri pentru pensie

Bătrâni pentru muncă, dar prea tineri pentru pensie

În cadrul Special B1 este transmis, de la ora 20.00, documentarul "Bătrân, caut de lucru", în care e dezbătută problema angajării după o anumită vârstă.

Când eşti tânăr, nici prin cap nu-ţi dă ca va veni o vreme când vei ieşi la pensie. Odată cu trecerea timpului îţi pui însă, această problemă. În majoritatea ţărilor, pentru angajatori, vârsta este sinonimă cu rezistenţa. E adevărat că o persoană trecută de 45 de ani nu mai are vitalitatea pe care o are un tânăr de 25. Dar, la fel de adevărat, este că acesta din urmă nu are experienţa profesională pe care o are cel cu o vechime în muncă egală cu vârsta unui proaspăt absolvent de facultate. "Termen de valabilitate" - 45 de ani

"Bătrân, caut de lucru" face parte din seria de anchete jurnalistice "Dispatches", un adevărat brand al Channel 4, şi prezintă situaţia delicată prin care trec persoanele trecute de 45 de ani din Marea Britanie, în încercarea de a-şi găsi un loc de muncă. Situaţia este, din păcate, perfect valabilă şi pentru ţara noastră.

Documentarul dezvăluie discriminarea făcută pe criteriul vârstei, foarte răspândită în rândul angajatorilor şi al agenţiilor de recrutare din Marea Britanie. Ancheta relevă că a fi mai "în vârstă" - chiar şi să ai doar peste 45 de ani! - reprezintă un risc în cea ce priveşte păstrarea locului de muncă, iar angajaţii şi mai bătrâni de atât au "şanse" mult mai mari să îşi piardă serviciul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul descrie provocările cu care se confruntă aceşti oameni care îşi caută un job şi modul în care vârsta obligatorie de pensionare, decizie introdusă în această ţară în anul 2006, a forţat zeci de mii de persoane să părăsească, împotriva voinţei, poziţia pe care o ocupau. VEZI AICI trailerul documentarului