Evenimentul Zilei > International > Bătălia supremă: Trupele lui Erdogan și Assad se pregătesc de marea ciocnire
Bătălia supremă: Trupele lui Erdogan și Assad se pregătesc de marea ciocnire

Bătălia supremă: Trupele lui Erdogan și Assad se pregătesc de marea ciocnire

Trupele siriene au ocupat 9 din cele 12 avanposturi turce, amplasate în provincia Idlib, în vreme ce cele două armate se pregătesc pentru confruntarea finală.

Idlib este ultima provincie controlată de rebelii islamiști, rămasă neeliberată de trupele guvernamentale ale lui Bashar Al-Assad.

Turcia, care îi sprijină pe rebelii anti-Assad, se opune unei intervenții militare a Damascului.

Ankara și-a întărit pozițiile în zona estică a provinciei, după bombardamentele siriene care au ucis opt soldați turci și trupele Damascului au ajuns la periferiile sudice ale orașului Idlib.

Sâmbătă, 8 februarie, o delegație rusă de rang înalt a sosit la Ankara într-o încercare de a evita o confruntare totală între armatele turcă și siriană pentru controlul Idlib, scrie Debka.

Vineri seara, un lung convoi de 150 de vehicule blindate încărcate cu trupe speciale de comando turce, a trecut frontiera pentru a ocupa poziții în Idlib, conform anunțului făcut de agenția Anadolu.

Armata turcă a fost plasată în stare de alarmă de război.

Toate aceste mișcări ale forțelor turce reprezintă o punere în practică a promisiunii făcute marți de liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, de a nu permite trupelor siriene să mai câștige nici o bucată suplimentară de teritoriu în Idlib.

Două zile mai târziu, însă, Erdogan a trebuit să asiste jenat cum amenințările îi sunt ridiculizate: forțele Damascului(foto)  au înaintat spre periferia sudică a Idlib și au cucerit din mâinile rebelilor sirieni pro-turci orașele Maarat Al-Numan și Saraqib, cu ajutor din partea milițiilor șiite afgane, sub comanda ofițerilor iranieni și cu sprijinul aerian asigurat de bombardierele ruse.

Cele două orașe reprezintă poziții strategice, dat fiind că acela care le controlează are și controlul asupra autostrăzilor M4 și M5, spre Alep și Damasc.