Acest proiect de lege trebuie să treacă în continuare de Camera Reprezentanților și apoi să fie promulgat de președintele Donald Trump pentru a intra în vigoare.

Dar proiectul a fost promovat şi susţinut atât de republicani, cât şi de democraţi, în dorința lor de a crește presiunea asupra Beijingului în plus faţă de măsurile deja anunțate de guvernul american după ce China a anunţat o lege prin care să preia controlul asupra securităţii fostei colonii britanice.

Textul apropat de de Senat ar permite Washingtonului să sancționeze orice entitate sau persoană care contribuie material la încălcarea obligaţiilor Chinei.

Autorii textului citează, ca exemplu, „conducători ai Partidului Comunist Chinez responsabili de impunerea unei legi a securităţii naţionale în Hong Kong”, sau unităţi de poliţie implicate în reprimarea manifestanţilor din Hong Kong.

Mai ales, băncile care ar face „tranzacţii semnificative” cu persoanele sau entităţile sancţionate ar fi, la rândul lor, vizate de măsuri punitive.

„Ceea ce guvernul chinez este pe cale să facă în Hong Kong este inacceptabil. Le retrage drepturile locuitorilor”, a declarat senatorul democrat Chris Van Hollen.

„Este important să facem ceva care să arate guvernului chinez că, dacă va mai merge pe această cale, va plăti preţul”, a adăugat el, citat de Le Figaro.

Potrivit textului unui proiect de lege pregătit de Parlamentul chinez, Beijing intenționează să instituie un „organ de securitate națională” în fosta colonie britanică.

Acest „organ de securitate națională” va fi responsabil de colectarea informațiilor și se va ocupa de infracțiunile ce pot aduce atingere „securității naționale”,  potrivit agenției oficiale de știri Xinhua.

În plus, el va fi instituit și prezidat de șefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, denunțată de adversarii ei ca o marionetă a Beijingului.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE