Evenimentul Zilei > International > Ce pregătește China locuitorilor din Hong Kong. Menghina Partidului Comunist
Ce pregătește China locuitorilor din Hong Kong. Menghina Partidului Comunist

Ce pregătește China locuitorilor din Hong Kong. Menghina Partidului Comunist

Potrivit textului unui proiect de lege pregătit de Parlamentul chinez, Beijing intenționează să instituie un „organ de securitate națională” ăn fosta colonie britanică.

Sub această denumire ambiguă și îngrijorătoare, se ascunde o nouă strângere de menghină asupra libertăților individuale din această regiune autonomă, retrocedată în 1997 Chinei continentale. Cel puțin așa susțin manifestanții pro-democrație din Hong Kong.

Potrivit textului unui proiect de lege controversată, pregătit de Adunarea Națională Populară (forul legislative chinez) și prezentat de agenția China nouă, Beijingul intenționează să instituie un „organ de securitate națională” la Hong Kong.

Acest „organ de securitate națională” va fi responsabil de colectarea informațiilor și se va ocupa de infracțiunile ce pot aduce atingere „securității naționale”,  potrivit agenției oficiale de știri Xinhua.

În plus, el va fi instituit și prezidat de șefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, denunțată de adversarii ei ca o marionetă a Beijingului.

„Alcătuit din 66 de articole, proiectul de lege are șase capitole, respectiv principiile generale, îndatoririle și instituțiile pentru protejarea securității naționale a RAS (Regiunea Administrativă Specială) din Hong Kong, infracțiunile și sancțiunile, jurisdicția cu privire la securitatea națională, aplicarea legii și a procedurilor, instituțiile guvernului popular central din RAS din Hong Kong pentru protecția securității naționale, precum și dispoziții complementare”, scrie Xinhua.

Prezentat de Beijing ca având scopul de a combate activitățile „separatiste, activitățile subversive, terorismul și coluziunea cu forțele străine”, proiectul de lege îi îngrijorează la cel mai înalt nivel pe militanții pro-democrație din Hong Kong.

Aceștia se tem că această lege va îngrădi libertățile individuale, considerate esențiale pentru statutul Hong Kongului, important centru financiar mondial.

De altfel, textul prezentat de autoritățile din Beijing prevede că legea aflată în pregătire primează față de celelalte legi din fosta colonie britanică.

După protestele uriașe de anul trecut din Hong Kong împotriva influenței Beijingului, regimul președintelui Xi Jinping a anunțat luna trecută o lege de securitate națională în fosta colonie britanică, văzută de opoziția democratică locală ca o modalitate de a o reduce la tăcere.

Principiul acestei legi a fost adoptat la sfârșitul lunii mai de sesiunea plenară anuală a Adunării Naționale Populare, dând naștere la noi manifestații în Hong Kong, care au fost reprimate brutal.

Nu a fost prevăzută nicio dată pentru adoptarea textului, dar China nouă a precizat că proiectul va fi finalizat „în curând”.

Într-un comunicat,  puterile G7 au cerut, săptămâna trecută, Beijingului să reconsidere proiectul, apel respins „ferm” de guvernul chinez, joi.